Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
12. juuli 2018, 09:29

Läki taldrikuga Horvaatiasse!

Kolmapäeva hilisõhtul jalgpalli MMi finaali jõudnud Horvaatia jalgpallikoondis on teeninud paljude eestlaste siira armastuse. Tegu on ka meie joaks muheda ja mõnusa puhkusekohaga, millel oma kulinaarne väärtus. 

Horvaatia kulinaaria on mõnus segu slaavilikest roogadest balkanlikus kastmes, millel on maitsvaid mõjutusi nii Ungarist kui ka Itaaliast. Kõik sõltub sellest, millises Horvaatia osas sa oled. Rannikul on pigem vahemerilised mõjutused Veneetsiast ning au sees itaaliapärased maitseained nagu basiili, pune, küüslauk, majoraan, loorber ja rosmariin. Sisemaal aga slaavilike mõjutustega mekid nagu searasv, küüslauk ja sibul, hilisemal ajal ka ungari mõjutuste tõttu magus paprika ja türgi järellainetusena teravamad vürtsid. Iga Horvaaria piirkond on aga piisavalt omanäoline, et mitte olla liiga sarnane naabriga.
Kindlasti tasub mekkida kohalikku oliivõli ja palsamiäädikaid. Rannikul on mereannid (eriti kalmaarid) vaat et kohustuslikud ning trühvlipiirkonnas vastavamaitselised road. Huvitav ja ariline elamus on seepiatindiga mustaks värvitud merehõnguline risoto. Sisemaal on au sees liha ja vorstihautised paprika-tomatileemes ning grillitud hooajalised köögiviljad.
Hea viis kodus horvaatiapäraseid maitsed järgi teha on täita paprikaid, valmistada vähe särtsakamas tomatikastmes kapsarulle ning segada kokku hooajalistest aedviljadest salat, millele puista ülle muredat tugevamaitselist muredamat juustu.  Tegemist on kogu balkani piirkonnale iseloomuliku suvetoidu ehk kohalike keeli Šopska salatiga. Aedvilju võib enne ka veidi sütel kaunistada.
Mida aga reisil kindlasti proovida?
Mida iganes trühvlitega
Musta risotot
Grillitud kalmaare
Keskmaal vorsti-lihahautist
Guljašsi
Rannikupiirkonnas pitsat
Pastatooteid
Mida koju kaasa osta
Oliivõli! Horvaatia on võitnud oliivõlide maailmameistrivõistlusi!
Trühvliõli
Veini
Veidiäädikaid