Foto: Hele-Mai Alamaa
Kiudainerikkad toidud
26. veebruar 2018, 06:33

Bologna kaste ehk tomati-hakklihakaste

Populaarne tomati-hakklihakaste, mida serveeritakse tavaliselt spagettidega. Võid teha kastet topeltportsu ja osa sellest sügavkülma panna.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
140 g Suitsupeekoni kuubikud
1 tk Sibul
2 tk Küüslauguküüs
2 tk Porgand
2 vart Varsseller
Oliiviõli
1 spl Kuivatatud pune
500 g Kodune hakkliha
500 g Purustatud tomatid või tomatipüree
Sool
Must pipar
Värske basiilik
50 g Riivitud parmesan
SERVEERIMISEKS
400 g Meelepärane pasta, näiteks spagetid

Valmistamine
1 Haki sibul, küüslauk, porgand ja seller peeneks. Aja õli potis või suurel pannil keskmiselt kuumaks. Lisa peekon ja prae mõne minutiga kergelt krõbedaks. Lisa köögiviljad ja prae umbes 5 minutit, aeg-ajalt segades. Keera kuumust juurde, lisa hakkliha ja prae segades, kuni liha roosa värvus kaob. Maitsesta julgelt soola-pipraga, siis lisa tomatikonserv. Kalla konservipurki 3/4 ulatuses vett, loksuta veidi ja kalla see vedelik samuti potti.
2. Nopi basiilikulehed varre küljest ja pane kõrvale. Basiilikuvarred haki peeneks, lisa kastmele. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning kata pott osaliselt kaanega. Lase tasasel tulel 60 minutit podiseda, sega aeg-ajalt. Siis eemalda kaas ja lase kastmel veel pool tundi podiseda, aeg-ajalt segades. Võta pott tulelt, sega juurde riivitud juust ja basiilikulehed. Serveeri keedetud spagettidega.