Küpsetised
11. detsember 2017, 07:20

Pidusai martsipani ja kardemoniga

Kaneeli ja kardemonine pidusai martsipaniga sobib hästi jõulukuusse, toob tuppa häid aroome  ja kodusoojust. Pimedatel talveõhtutel on pärmitainast saia mõnus ka koos lastega küpsetada. Kogus 10 lõiku.

Koostisosad
TAINAS
25 g Toasoe pärm
2.5 dl Käesoe piim
1 tl Sool
1 dl Suhkur
1 tl Kardemon, jahvatatud
9 dl Nisujahu
100 g Toasoe või
TÄIDIS
100 g Või
3 sl Suhkur
2 tl Kaneel
2 tl Kardemon, jahvatatud
100 g Martsipan
MÄÄRIMISEKS
1 tk Muna
GLASUUR
1.5 dl Tuhksuhkur
4 tl Värskelt pressitud sidrunimahl
Jõhvikad, soovi korral

Valmistamine
1 Hõõru pärm soola ja vähese suhkruga vedelaks, sega juurde käesoe piim. Lisa ülejäänud suhkur, kardemon, pool jahust ja sega ühtlaseks. Lisa vähehaaval ülejäänud jahu (kokku u 8 dl) ja tükkidena või. Sõtku seni, kuni tainas lööb kausi servadest lahti. Vormi seejärel tainas palliks, puista jahuga üle ja jäta kerkima sooja kohta räti alla umbes üheks tunniks.
2 Täidise tarvis sulata või. Rulli tainas jahuga üle puistatud lauale piklikuks nelinurgaks. Laota tainale väheke jahtunud sulavõid ja puista üle kaneeli-kardemoniseguga. Laota peale väikesteks kuubikuteks lõigatud martsipan.  Keera laiemast osast rulli ja lõika pikk rull 3 cm laiusteks tükkideks. Tõsta need väikeste vahedega küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga koogivormi, et pidusai saaks kerkida. Lase räti all veel 20-30 minutit kerkida.
3 Määri kerkinud sai munaga ja küpseta 200kraadises ahjus 25–30 minutit (pöördõhureziimil umbes 20 minutit).
4 Lase saial rätiku all maha jahtuda. Sega glasuuri jaoks tuhksuhkur sidrunimahlaga, lisa mahla lusikahaaval, kuni saad ühtlase glasuuri. Nirista jahtunud pidusaiale ja kaunista soovi korral marjadega.

Nipp! Tõsta glasuur väiksesse minigrippkotikesse ja lõika kääridega väike ava ühte otsa. Nii on glasuuri hea kaunilt saiale niristada.