Seenekujulised küpsisedFoto: Eva Pärtel
Küpsetised
13. november 2017, 05:03

Seenekujulised küpsised

Need meeprääniku maitsega küpsised on vahva sügisene kingitus, mida on tore ka koos lastega meisterdada. Selle retsepti järgi saad umbes 25 seenekujulist küpsist. 

Koostisosad
KÜPSISETAINAS
5 dl Nisujahu
0.25 tl Sooda
0.5 tl Kaneel
0.5 tl Ingveripulber
0.25 tl Riivitud muskaatpähkel
60 g Toasoe või
1 dl Suhkur
1 tk Väike muna
2 spl Keefir
1 dl Mesi
KAKAOPUMAT
150 g Tuhksuhkur
2 spl Kakaopulber
2 spl Vesi

Valmistamine
Valmista tainas
1. Sega kokku jahu, sooda ja vürtsid.
2. Hõõru või ja suhkur õhuliseks. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Sega hulka ka geefir ja mesi.
3. Kalla kuivained või-suhkrumassi hulka ja sega ühtlaseks. Mässi tainapall kilesse ja pane tunnikeseks külmkappi tahenema.

Vormi tainast seened
1. Jaga tainas kaheks. Arvesta u ²/³ tainast kübarateks ja ülejäänu jalgadeks. Seenekübarate vormimiseks võta dessertlusika jagu tainast ning vormi see käte vahel kübaraks. Tee kübara alla ka väike lohuke.
2. Aseta kübarad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200kraadises ahjus 12-15 minutit.
3. Seenejalgade tegemiseks võta poole väiksem tainakogus kui kübara jaoks. Vormi tainast peened u 3 cm pikkused seenejalataolised kujundid. Jalgade ülemine ots võiks olla peenem, et seda oleks mugav kübara külge kinnitada. Aseta jalakesed ahjuplaadile ja küpseta 8–10 minutit.
4. Otsi valmis teineteisega sobivad jalad ja kübarad. Uurista noaga jahtunud kübara lohukesse väike auk, mille sisse jalg kinnitada. Ettevaatust, et küpsis ei praguneks!

Kinnita seened pumatiga ja glasuuri
1. Pumati tegemiseks pane potti tuhksuhkur, kakaopulber ja vesi. Tõsta segu potiga pliidile, sega ja kuumuta, kuni pumat on ühtlase tekstuuriga. Tea, et kuumutades muutub segu vedelamaks. Kasta jalaots pumatisse ja kinnita see kübara sisse. Seejärel pane seenekesed tahenema. Kui pumat läheb vahepeal liiga tahedaks, kuumuta seda pliidil, et see vedelduks.
2. Lisa pumatisse 1 sl vett ja hoia pumatit madalal kuumusel, et see ei taheneks, kasta seenekübarad jalast kinni hoides järjest pumati sisse ja tõsta tahenema.
3. Seenekesed säilivad õhukindlas karbis umbes nädala.