Rootsipärane tillilihaFoto: Jaan Heinmaa
Skandinaavia köök
6. november 2017, 06:16

Rootsipärane tilliliha

Mõnus nädalavahetuse roog – paari tunniga saad maitsva lihahautise hõrgus kooreses magushapus kastmes. Võid toitu ka kahekordse koguse valmistada ja teise portsu sügavkülmutada. Serveeri hautist riisi või kartulitega. Rootsis popp!

Kogus: neljale

Koostisosad
1 kg Vasikaliha või sea kaelakarbonaad (võib ka kondiga tükk olla)
3 tk Sibul
4 tk Porgand
2 l Vesi
2 tl Sool (1 l vee kohta)
10 tk Valge pipra tera
3 tk Vürtsnelk
KASTE
2 spl Või
4 spl Nisujahu
6 dl Keeduleen
2 spl Suhkur
2 spl Õuna- või veiniäädikas (või pressitud sidrunimahl)
2 spl Rõõsk koor 35%
1 peotäis Hakitud till

Valmistamine
1. Tõsta lihatükk tervena suurde potti. Kalla peale u 2 l vett nii, et see katab lihatüki täielikult. Koori sibulad ja porgandid. Tükelda sibulad sektoriteks, viiluta porgandid, lisa potti koos soola, pipra ja nelgiga. Keeda liha ja koori samal ajal vaht. Keeda kaane all nõrgal tulel u 1 tund või kuni liha on pehme. Tõsta tulelt ja lase 20 minutit puhata. Tõsta suurele taldrikule, eemalda vajadusel kont ja tükelda liha kuubikuteks.
2. Valmista kaste. Sulata või kastrulis, sega pidevalt segades juurde jahu ja sõelu vähehaaval hulka keeduleem, kogu aeg segades, et ei tekiks jahutükke. Keeda kastet vaikselt 5 minutit, pidevalt segades. Maitsesta suhkru ja äädikaga, vajadusel ka soolaga. Ümarda kaste koorega, lisa hakitud till. Tõsta potti ka lihatükid ja porgandid-sibulad. Serveeri kohe.