Gruusia röstitud baklažaani hautis kartuligaFoto: Tuuli Mathisen
Kiudainerikkad toidud
21. august 2017, 04:00

Gruusia röstitud baklažaani hautis kartuliga

See Gruusiast pärit roog ühendab meie rahvusmugulaks saanud kartulit ja baklažaani. Tuleb tunnistada, et kooslus toimib suurepäraselt. See köögiviljaroog on jäänud meie peres nende toitude hulka, mida ikka ja jälle aeg-ajalt teeme ning üsna mitmele inimesele on just see hautis olnud esimeseks (ja samas meeldivaks) kokkupuuteks baklažaaniga. Seega, kes veel suhtub baklažaani umbusuga, siis äkki aitab just tuttav ja turvaline kartul neil seda hirmu veidi vähendada.

Kogus: kuuele

Koostisosad
2 tk Keskmise suurusega baklažaan
2 tk Tükeldatud keedetud kartul
1 tk Hakitud sibul
1 tk Tükeldatud punane paprika
4 tk Hakitud küüslauguküüs
5 dl Tomatikaste
1 tl Suitsutatud paprika pulber
1 näpuotsatäis Tšillihelbed
Värske hakitud till
Värske hakitud koriander
Värske hakitud petersell
Värske hakitud basiilik
Suhkur
Sool
Must pipar
Oliiviõli praadimiseks

Valmistamine
1. Torka baklažaanile mõned augud sisse ja küpseta siis eelkuumutatud 200-kraadises ahjus umbes tund aega, kuni baklažaani sisu on pehme. Eemalda koor ja haki sisu jämedalt.
2. Kuumuta õli pannil keskmisel kuumusel ning hauta sibulat mõned minutid. Lisa paprika ja hauta kümmekond minutit aeg-ajalt segades. Lisa siis küüslauk ja hauta veel minuti jagu.
3. Kalla pannile tomatikaste. Sega kõik läbi ning maitsesta soola, pipra, paprikapulbri ja tšillihelvestega. Lase umbes 10 minutit vaiksel tulel haududa ja kokku keeda. Lisa siis kartul, baklažaan ja hakitud ürdid, sega läbi ning maitsesta lõplikult. Soovi korral lisa veidi suhkrut. Hauta veel mõned minutid.
4. Selline hautis sobib hästi toasoojalt, aga soovi korral võib serveerida soojalt kas iseseisva roana või liharoogade lisandiks.