Kräsupea ploomide ja Vana Tallinnaga
Nädala kook
28. august 2017, 03:28

Kräsupea ploomidega (1)

Kräsupea oli tuttav juba nõukogude naistele, kes olematutest komponentidest pidid välja võluma rikkalikke söömaaegu. Lihtne, aga efektne kook saab täiendust ploomidest ja soovi korral tilgast liköörist.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 40-60 min
45 minutit + 12 tundi maitsestumiseks

Koostisosad
HELE KOOGIPÕHI
2.5 dl Nisujahu
2 dl Suhkur
1 tl Küpsetuspulber
2 dl Hapukoor
TUME KOOGIPÕHI
2.5 dl Nisujahu
2 dl Suhkur
1 tl Küpsetuspulber
2 dl Hapukoor
3 spl Kakaopulber
PLOOMISEGU
1 dl Suhkur
1 dl Vesi
400 g Ploomid
4 spl Liköör Vana Tallinn
LISAKS
800 g Hapukoor
100 g Tume šokolaad
1 spl Või
1 dl Rõõsk koor 35%

Valmistamine
1. Klopi kokku heleda ja tumeda koogipõhja koostisained ning vala eraldi kahte küpsetuspaberiga vooderdatud 28 cm läbimõõduga vormi. Küpseta 180 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni koogi sisse torgatud hambatikk puhtaks jääb. Lase põhjadel jahtuda. Ploomikatte valmistamiseks kuumuta vesi ja suhkur ning sega, kuni suhkur on sulanud. Lisa kividest puhastatud ja tükeldatud ploomid ning Vana Tallinn. Lase 10–15 minutit keeda, kuni ploomid on pehmed ja vedelik siirupjas. Jahuta.
2. Lõika hele koogipõhi umbes 3 cm läbimõõduga tükkideks ja sega hapukoorega. Tõsta pool ploomisegust tumedale koogipõhjale, ära unusta lisada ka ploomivedelikku, et põhi saaks korralikult immutatud. Lao peale hapukoore ja heleda koogipõhja segu ning lase koogil üle öö külmikus maitsestuda.
3. Enne serveerimist kuumuta vahukoor keemiseni, lisa või ja peeneks hakitud šokolaad. Sega, kuni moodustub ühtlane kaste. Tõsta koogile järele jäänud ploomid ja šokolaadikastet ning serveeri.

Hea teada!
Kui soovid, jäta alkohol retseptist välja.