Itaalia köök

Lihapallid tomatikastmes 

Pille Petersoo, 7. august 2017, 03:49
Lihapallid tomatikastmesFoto: Hele-mai Alamaa
Lihapalle armastavad vist kõik lapsed maailmas, vähemalt need, kes liha söövad. Itaalia põnnidele maitsevad lihapallid väikese juustulisandiga ja suvises tomatikastmes.

Kogus: neljale

Koostisosad
LIHAPALLID
2 tk Tahke saia viil
1 dl Piim
500 g Veisehakkliha
1 tk Väike sibul
1 spl Hakitud petersell
3 spl Peenelt riivitud parmesan
1 tk Kergelt klopitud muna
Riivitud muskaatpähkel
Sool
Must pipar
Paneerimiseks riivsai
Oliiviõli
TOMATIKASTE
3 spl Oliiviõli
2 tk Küüslauguküüs
2 purki Konserveeritud ploomtomatid (a 400 g)

Valmistamine
1. Kuumuta paksupõhjalises potis 3 sl oliiviõli ning kergelt laiaks vajutatud küüslauguküüned. Kui küüslauk on pehme, lisa konservtomatid või tomatipüree. Sega läbi, suurenda kuumust ja jäta kaste tasasele tulele umbes 20 minutiks podisema.
2. Nüüd valmista lihapallid. Eemalda saiaviiludelt koorik ja suru viilud väikses kausis piima sisse. Lase umbes 10 minutit paisuda. Haki sibul peeneks ja prae 1 sl oliiviõlis pehmeks ja klaasjaks.
3. Pane hakkliha suurde kaussi. Lisa pehme saiapudi, praetud sibul, petersell, parmesan, muna, 1 sl oliiviõli, sool, pipar ja muskaat. Sega hakkmass kiiresti ühtlaseks. Vormi umbes 2,5 cm läbimõõduga pallikesed ja veereta riivsaias.
4. Võta suur praepann, kuumuta sellel 2–3 sl oliivi- või köögiviljaõli üsna tugeval tulel. Prae lihapallid jaokaupa ümberringi pruuniks. Pöörates ole ettevaatlik, et nad katki ei läheks!
5. Kui kõik lihapallid on pruunistatud, vähenda kuumust ja kalla pannile tomatikaste. Kuumuta lihapalle tomatikastmes 5–10 minutit, kuni kaste on kenasti paksenenud ja lihapallid küpsed. Serveeri spagettidega.