beseetortFoto: Eva Pärtel
Nädala kook
14. august 2017, 05:11

Kesksuvine beseetort

See õhuline besee ja hapuka sidrunivõidega küpsetis on ideaalne suviseks marjahooajaks.

Koostisosad
KOOGIPÕHJAD
280 g Munavalge (u 8 muna valge)
3 dl Suhkur
1 spl Maisitärklis
2 spl Kakaopulber
1 spl Veiniäädikas
SIDRUNIVÕIE
2 tk Värskelt riivitud sidruni koor ja pressitud mahl
1 dl Suhkur
3 tk Munakollane
30 g Kuubikuteks hakitud või
VAHUKOOREKREEM
4 dl Rõõsk koor
0.5 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
KAUNISTAMISEKS
500 g Erinevad värsked suvemarjad
30 g Tume šokolaad

Valmistamine
Küpseta koogipõhjad        
           
1. Vahusta munavalged pehme vahu tekkimiseni. Nirista sisse suhkur ja jätka mikserdamist, kuni vaht on tugev.
2. Sõelu sisse tärklis ja kakaopulber, lisa veiniäädikas ja sega tainas ühtlaseks.
3. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja moodusta tainast kaks umbes 15 × 25 cm suurust tükki.
4. Küpseta beseed 15 minutit 150kraadises ahjus, seejärel alanda kuumust 120 kraadini ja küpseta veel 45 minutit. Lülita ahi välja, jäta ahjuuks irvakile ja lase koogipõhjadel ahjus 2–3 tundi jahtuda.

Keeda sidrunivõie. Šokolaadilaastud
1. Pane kõik võide koostisosad potti ja kuumuta keskmisel tulel 10–12 minutit, kuni segu kergelt hüübib, kuid ära lase seda keema. Kui kasutad termomeetrit, kuumuta segu 82 kraadini.
2. Jäta võie toatemperatuurile ootele. Kui tordi tegemisel jääb sidrunimaiust üle, kalla see purki, jahuta ja säilita külmkapis. Tea, et külmikus segu pakseneb.
3. Võta tahvelšokolaad ja koori seda köögiviljanoaga.
Pane kook kokku
1. Lõika koogipõhjad ettevaatlikult küpsetuspaberi küljest lahti. Tõsta üks neist kahe tordilabidaga serveerimisalusele.
2. Mikserda koor suhkrutega tugevaks vahuks. Tõsta pool vahukoorest kandikule asetatud koogipõhjale. Nirista vahukoorele sidrunivõiet ning tõsta peale marju.
3. Pane marjadele ettevaatlikult peale teine koogipõhi. Kata see ülejäänud vahukoore, sidrunivõide, marjade ja šokolaadilaastudega. Võid torti serveerida kohe või asetada selle jahedasse ootele.