Aurutatud kala vietnamipäraseltFoto: Tuuli Mathisen
Kalatoitude retseptid
3. juuli 2017, 03:13

Aurutatud kala vietnamipäraselt

Kala aurutamine on Aasias hästi levinud. Oluline on tabada õiget hetke, kui kala on juba piisavalt küps, ent veel hõrgult õrn. Selle retsepti puhul on põnev aurutatud kala kuuma õliga ülekallamine – nii küpseb kala koos maitseköögiviljadega eriti maitsvaks.

Koostisosad
800 g Kala (nt meriahven)
Sool
Must pipar
2 cm Ingver ribadena
1 tk Väike porgand ribadena
1 spl Riisiäädikas
Värske koriander
1 dl Maapähkliõli
0.5 dl Sojakaste, gluteenivaba

Valmistamine
1. Puhasta kala ja eemalda sisikond ning vajadusel ka soomused. Pese kala külma veega ning kuivata majapidamispaberiga. Maitsesta seest ja väljast soola-pipraga. Tõsta kala küpsetuspaberiga kaetud aurutusnõu põhjale. Aseta osa köögiviljaribasid kala kõhtu ning ülejäänud laota ühtlaselt kala peale.
2. Lase veel potis keema tõusta ning aseta selle peale kaanega kaetud aurutusnõu. Alanda kuumust, et vesi keeks vaikselt. Auruta kala umbes 10 minutit, kontrolli kala küpsust kõige paksemast osast. Liha ei tohi olla enam läbipaistev. Samal ajal sega sojakaste ja riisiäädikas. Kui kala on valmis, tõsta aurutusnõu veega potilt. Kalla ära aurutamise ajal eraldunud vedelik. Kuumuta väiksemal pannil õli, kuni see on hästi kuum, kuid mitte suitsev. Aseta kalale värsket koriandrit ning kalla siis kõik kuuma õliga üle. Kalale tõstetud köögiviljad peavad särisema. Piserda kala soja- ja riisiäädika seguga ning serveeri kohe.