Brittide simneli kookFoto: Britt Paju
Inglise ja Iiri köök
10. aprill 2017, 04:06

Brittide simneli kook

Kogus: kaheteistkümnele

Koostisosad
200 g Rosinad
100 g Kuivatatud jõhvikad
150 g Kuivatatud kirsid
1 dl Tume rumm
200 g Toasoe või
180 g Rafineerimata roosuhkur
4 tk Muna
1 tk Värskelt riivitud apelsini koor ja pressitud mahl
200 g Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
Sool
PEALE
500 g Martsipan
3 spl Aprikoosi - või hapukas õunamoos
1 tk Muna

Valmistamine
1. Sega kuivatatud puuviljad ja marjad rummiga ning jäta ööks maitsestuma. Vahusta või ja suhkur ning lisa ükshaaval munad. Lisa riivitud apelsinikoor ja -mahl. Vala juurde soola ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning sega.
2. Kurna kuivatatud puuviljad, lisa tainale ja sega korralikult läbi. Vala pool tainast küpsetuspaberiga kaetud 25 cm läbimõõduga vormi. Jaga martsipan kolmeks võrdseks tükiks ja rulli üks neist kahe küpsetuspaberilehe vahel koogivormi suuruseks kettaks. Aseta see vormi ja vala peale ülejäänud tainas.
3. Küpseta 150 kraadi juures ahju keskosas 2 tundi. Kui tund on möödunud, kata kook fooliumiga, et see pealt liialt ei tumeneks. Jahuta kooki vormis 15 minutit, seejärel tõsta välja jahtuma.
4. Kata jahtunud kook moosiga. Rulli koogisuurune ketas ka teisest martsipanitükist ning aseta koogile. Soovi korral vormi äär kergelt laineliseks. Viimasest martsipanitükist veereta 12 ühesuurust palli. Pintselda kooki pealt kergelt lahtiklopitud munaga, kaunista martsipanipallidega ja pintselda neidki õrnalt munaga.
5. Pruunista ahju grillelemendi all 200 kraadi juures kergelt kuni 1 minuti jooksul ja serveeri.