Kiudainerikkad toidud

Speltajahupitsa 

Lia Virkus, 3. aprill 2017, 04:34
SpeltajahupitsaFoto: Jaan Heinmaa
Tervislikust speltajahust pitsapõhi jääb õhuke ja maitsev, katte saad valmistada nii klassikalise juustu-singiga kui ka taimsete komponentidega – artišokkide ja šampinjonidega. Tähtis on ka omakeedetud tomatikaste!

Koostisosad
6 dl Speltajahu (sellest 2–3 dl soovitatavalt täisteraspeltajahu)
11 g Kuivpärm
3 dl Käesoe vesi
2 spl Õli
1 tl Meresool
Must pipar
TOMATIKASTE
400 g Purustatud tomatid
2 tk Küüslauguküüs
1 tk Sibul
1 tl Kuivatatud pune
1 tl Sool
1 tl Suhkur
Must pipar
3 spl Õli
TAIMNE KATE
1 tk Sibul
4 tk Küüslauguküüs
Porru
4 tk Suur šampinjon
200 g Riivitud juust
100 g Sinihallitusjuust
1 purk Artišokk
1 peotäis Oliivid
Sool
Must pipar
Palsamiäädikas
Pune

Valmistamine
4 väikest pitsat
1. Sega jahu kuivpärmiga ja seejärel käesooja veega. Lisa õli ja sool, sõtku ühtlaseks tainaks. Lisa vajadusel veel jahu või vett, olenevalt jahust, mida kasutad.
2. Sõtku, kuni tainas lööb kausi seinte küljest lahti. Jäta tainas rätiku alla kerkima umbes 30 minutiks.
3. Vormi neli ümmargust palli ja rulli need ükshaaval pitsapõhjadeks.
Tomatikaste:
Haki sibul ja küüslauk, kuumuta õlis klaasjaks. Lisa tomatikonserv, pune, sool, suhkur ja musta pipart. Keeda vaiksel tulel kaane all 20 minutit.
Taimne kate:
1. Määri pitsapõhi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil tomatikastmega.
2. Kuumuta pannil sibulasektorid, küüslauguviilud, porru ja viilutatud seened. Maitsesta soola, pipra, palsamiäädika ja ürtidega.
3. Puista kastme peale riivitud juust ja pannilt tulev täidis. Lisa siia-sinna mõned artišokid. Murenda veel peale ka sinihallitusjuustu ja lisa mõned oliivid.
4. Küpseta 225 kraadi juures 12–15 minutit või kuni juust on sulanud. Toimi samuti ka ülejäänud pitsadega.