Kodused müslibatoonid paisutatud kinoagaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
13. märts 2017, 02:46

Kodused müslibatoonid paisutatud kinoaga

Krõbedad, parajalt magusad ja pähklised energiabatoonid neile, kes ei viitsi hommikusöögiga jännata. Head lapsel või endal kaasa võtta vahepealaks või enne trenni turgutuseks. Näksa tükike ja magusaisu ongi rahuldatud!

Koostisosad
3 dl Mandlid
2 dl Kookoshelbed
0.5 dl Kuivatatud gojimarjad
0.5 dl Kuivatatud mustikad
0.5 dl Kõrvitsaseemned
2 spl Purustatud linaseemned
2 spl Kooritud kanepiseemned
1.5 dl Kinoa
1.5 dl Mesi
Sool
0.5 tl Vanillsuhkur

Valmistamine
12 suurt või 36 väikest batooni
1. Loputa kinoaterad külma veega, nii kaob nendest kibe maitse. Laota nõrutatud terad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja tõsta eelsoojendatud 100-kraadisesse ahjukuuma 12–13 minutiks kuivama. Sega paar korda.
2. Kuumuta pliidil keskmisel kuumusel 1 sl õli. Keeruta kuuma õli nii, et poti põhi oleks ühtlaselt kaetud. Vala pool kuivanud kinoast potti, kata kaanega ja loksuta, kuni terad hakkavad plaksudes hüplema. Kui see jääb vähemaks, vala terad välja ja korda tegevust teise portsuga.
3. Kata 20x30 cm ahjuvorm toidukilega. Pähklite ja seemnete röstimine on maitse küsimus. Kui soovid, rösti kõik kuival pannil keskmisel kuumusel kergelt kuldseks. Kui mitte, siis vala pähklid-seemned ja paisutatud kinoa (ehk esimesed 8 koostisosa) suurde kaussi. Lisa ka kuivatatud marjad (võid asendada retseptis nimetatud olemasolevate või meelepärasematega).
4. Kuumuta mett koos soola ja vanillsuhkruga, kuni hakkab auru tulema, kuid ära lase keema.
Vala vedelik pähklisegu hulka, sega hästi läbi ja tõsta ahjuvormi. Patsuta mass laia noa või lusikaseljaga tihedalt kokku. Jälgi, et mass oleks nii servadest kui keskelt ühepaksune. Lase vähemalt 1 tund jahtuda.
5. Kummuta jahtunud batoonimass lõikelauale, kile üleval, eemalda ettevaatlikult kile ja lõika mass tükkideks. Suuremad batoonid sobivad hästi hommikusöögiks ja vahepalaks, väiksemad jäta magusaisu peletamiseks.
Et batoonid kokku ei kleepuks, mähi need kõik eraldi toidukilesse ja pane kaanega anumasse. Säilita kuivas jahedas kohas 1 nädal, külmkapis kuni 1 kuu.