Lõhe-kartulikotletidFoto: Mari-Liis Ilover
Kalatoitude retseptid
14. november 2016, 06:40

Lõhe-kartulikotletid

Kalakotletid on ühed ütlemata mõnusad ampsud. Ketšup võib nende koostises panna ehk esialgu kulme kergitama, kuid mulle meeldib kerge magushapusus, mida sellest kotlettidesse tekib. Lisaks aitab ketšup koostisaineid siduda. Ma ei jää ootama ülejääke, vaid napsan igaks juhuks alati ahjulõhe juurest tükikese, et neid kotlette valmistada. Pätsikesed on ka laste lemmikud ning sulatanud neidki iseteadlikke, kes väidavad, et nad kala suu sissegi ei võta. Kuna koostisained on juba küpsetatud, läheb praadimine kiiresti.

Koostisosad
250 g Küpsetatud lõhe
300 g Keedetud ja kooritud kartulid
1 spl Ketšup
1 spl Sinep
1 tk Muna
Hakitud till
1 peotäis Külmutatud herned
Sool
Nisujahu
Praadimiseks õli

Valmistamine
8 tk
1. Vajuta kala kahvliga helbeliseks. Riivi keedetud kartulid. Sega omavahel lõhetükikesed, riivitud kartul, ketšup, sinep, lahtiklopitud muna, hakitud till ja külmutatud herned. Maitsesta segu soolaga.
2. Vormi käte vahel 8 ümarat 1 sentimeetriv paksust pätsikest. Hoia neid 30 minutit taldrikul külmkapis, et need praadimisel paremini koos hoiaksid. Paneeri kotlette väheses nisujahus ning prae kuumas õlis kuldseks, mõlemalt poolt 4–5 minutit.
HEA TEADA!
Orientaalse hõnguga kalakoogikeste tegemiseks jäta välja ketšup, sinep ja till. Lisa nende asemel maitseks noaotsaga tšillihelbeid, paar supilusikatäit hakitud koriandrilehti, teelusikatäis riivitud ingverit ja sama palju Tai kalakastet. Kui soovid, tee kotlettidele krõbe paneering. Vala ühte kaussi soola ja pipraga maitsestatud jahu, teise klopi lahti muna ja kolmandasse puista riivsaia. Paneeri pätsikesi ükshaaval esmalt jahus, seejärel munas ja lõpuks riivsaias. Prae õlis krõbedaks.