Porgandihalvaa seesamiseemnete ja india pähklitega ehk Gajar ka HalwaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
10. oktoober 2016, 05:09

Porgandihalvaa

Indias väga populaarset maiust saab lihtsalt valmistada ka Eestis. Porgandite loomulik magusus saab lisa suhkrust ning seetõttu annavad seesamiseemned ja india pähklid oma pisut mõrkja maitsega halvaale just õige nüansi. Selle maiusega on lugu lihtne – sa kas jumaldad seda või oled täiesti ükskõikne. Et saada teada, kumba leeri sa kuulud, on ainus võimalus ise järele proovida!

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
70 minutit

Koostisosad
0.5 kg Porgandid
0.5 l Piim (vähemalt 3%)
2 dl Suhkur
100 g Või
0.5 dl Seesamiseemned
0.5 dl India pähklid
0.5 tl Kardemon

Valmistamine
1. Koori ja riivi porgandid.
2. Kuumuta paksupõhjalises potis 50 g võid, vala porgandid kuuma või sisse ja sega hoolikalt läbi. Hauta keskmisel kuumusel ilma kaaneta umbes 10 minutit. Selle aja jooksul muutub porgandi intensiivne oranž heledamaks ja maitse magusaks.
3. Lisa potti piim, aseta kaas peale ja lase piimal keema tõusta. Siis võta kaas ära ja lase porganditel parajalt mulisedes umbes 25 minutit keeda. Porgandid peavad kogu piima „ära jooma”, nii et vajadusel pikenda keemisaega. Aeg-ajalt sega, et porgandid põhja kinni ei  akkaks.
4. Samal ajal rösti kuumal pannil (ilma rasvaineta) eraldi seesamiseemned ja pähklid. Uhmerda röstitud seemned-pähklid peenemaks.
5. Kui piim on ära keenud, lisa porganditele suhkur ja sega hästi läbi. Lase tasasel tulel 15 minutit podiseda (aeg-ajalt sega), kuni segu taas paksemaks tõmbub. Seejärel lisa ülejäänud 50 g võid ning röstitud ja uhmerdatud seemned-pähklid ning sega läbi. Kuumuta segu veel 5–7 minutit, kuni lisatud või on läbi keenud ja segu vormub ühtlaseks massiks.
6. Porgandihalvaad võid süüa nii soojalt kui külmalt. Soojalt serveeri maiust igale sööjale oma kausis. Kui tahad desserti pakkuda külmalt, siis on hea viis panna värskelt valminud ja veel soe segu kandilisse plastkarpi, sulgeda kaanega ja hoida mõned tunnid külmkapis. Enne serveerimist lõika halvaa paraja suurusega tükkideks, tõsta ettevaatlikult karbist välja ja aseta kandikule. Kui soovid, kaunista halvaa hakitud mandlite, india või naturaalsete pistaatsiapähklitega.