Juurvilja-juustuvormFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
19. september 2016, 05:47

Juurvilja-juustuvorm

Siia vormi saad panna just neid juurikaid, mis hetkel käepärast on. Rikkaliku maitsega juust teeb roa kreemiseks ja toob esile juurviljade maitse.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
35 minutit + 35–40 minutit ahjus 1,2 kg juurvilju (peet, kaalikas, porgand, pastinaak, juurseller, soovi korral kartul) 3 sl õli 2 sibulat 4 dl piima 2 sl jahu 3 dl riivitud Goudat

Koostisosad
1.2 kg Juurviljad (peet, kaalikas, porgand, pastinaak, juurseller, soovi korral kartul)
3 spl Õli
2 tk Sibul
4 dl Piim
2 spl Nisujahu
3 dl Riivitud Gouda (vm tugeva maitsega kõvem juust)
1 spl Hakitud tüümian
0.5 tl Sool
0.25 tl Must pipar
1 dl Riivsai
1 spl Õli vormi määrimiseks

Valmistamine
1. Koori juurviljad ja lõika 2–3 mm viiludeks. Kuumuta ahi 200 kraadini. Keeda juurvilju soolakas vees 5–7 minutit ehk peaaegu pehmeks, nõruta.
2. Kuumuta potis 2 sl õli, lisa hakitud sibulad ja prae 3–4 minutiga kuldpruuniks. Lisa 2 dl piima ja kuumuta keemiseni.
3. Sega jahu ülejäänud külma piimaga pastaks, vala kuuma piima hulka ja kuumuta segades, kuni kaste pakseneb, 1–2 minutit. Võta pliidilt, sega hulka 1,5 dl riivjuustu, tüümian, sool ja pipar.
4. Sega omavahel riivsai, ülejäänud riivjuust ja 1 sl õli.
5. Tõsta nõrutatud köögivili õliga määritud ahjuvormi, kalla peale kaste ja kata saia-juustu seguga. Küpseta 35–40 minutit. Enne serveerimist lase 10 min seista.