Hapendatud värsked punased sibulad ja kirsstomatidFoto: Hele-Mai Alamaa
Gluteenivabad retseptid
8. august 2016, 06:01

Hapendatud värsked punased sibulad ja kirsstomatid

Koostisosad
10 tk Värske punase sibula mugul
16 tk Kirsstomat
3 tk Küüslauguküüs
4 tk Tüümianivars
4 tk Estragonivars
1 l Vesi
2 spl Jäme sool

Valmistamine
1 liiter
1. Pese liitrine purk korralikult puhtaks. Lõika sibulamugulad pikuti neljaks. Torka igasse tomatisse nõelaga paar väikest auku. Aseta tomatid ja sibulasektorid tihedalt purki. Puista vahele paksudeks seibideks lõigatud küüslauk, tüümiani- ja estragonivarred. Jäta 5 cm purgi servast vabaks.
2. Aja vesi keema ja lisa sool. Sega, kuni sool on täielikult lahustunud. Lase pisut jahtuda. Vala soolvesi tomatitele ja sibulatele – need peavad olema täiesti kaetud. Siis kata aedviljad väikese taldrikuga, mis purgiavast läbi mahub, ja aseta taldrikule raskus. Edasi pead jälgima, et aedviljad oleksid kogu aeg soolveega kaetud. Tõsta purk kaussi või sügava põhjaga taldrikusse, et üle ääre voolavat soolvett kinni püüda. Kata purgiava suure taldriku või köögirätiga.
3. Lase purgil seista toatemperatuuril 2–3 päeva (pigem soojemas ruumis), koori ära tekkida võiv vaht. Maitse sibulaid – kui on juba tunda head hapukat maitset, sulge purk kindla kaanega ja pane külmkappi (tavaliselt 3. või 4. päeval).