Küpsetised

Jõhvika-juustutort 

Lia Virkus, 4. jaanuar 2016 05:57
Jõhvika-juustutort
Hapukas juustutort maitseb ka neile, kes on tagasihoidlikud magusasõbrad. Tort küpsetamist ei vaja, ainult varuaega tarretumiseks. Sobib hästi talvisele sünnipäevalaule.

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
40 minutit + 4–12 tundi külmas

Koostisosad
PÕHI
185 g Õhukesed krõbedad piparkoogid või šokolaadiküpsised
75 g Või
KATE
100 g Värsked või külmutatud jõhvikad
1.5 dl Suhkur
5 tl Želatiin
5 spl Vesi
2 dl Rõõsk koor 35%
400 g Maitsestamata toorjuust
300 g Maitsestamata kohupiimapasta
2 tl Vanillsuhkur
PEALE
1 pk Mikaado jõhvikatarretise pulber
3.5 dl Keev vesi
4 dl Värsked või külmutatud jõhvikad
2 spl Soovi korral jõhvikaliköör

Valmistamine
1. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Purusta piparkoogid või küpsised, sega sulatatud võiga ja suru segu vormi põhjale.
2. Katte tarvis püreesta jõhvikad suhkruga. Paisuta želatiini 5 sl vees 5–10 minutit ja sulata siis kuumaveevannil, lase segul veidi jahtuda. Vahusta koor, lisa toasoe toorjuust, kohupiim, vanillsuhkur ja jõhvikapüree. Nirista hulka leige želatiinisegu, mikserda veel korra läbi.
3. Kalla kattesegu vormi ja tasanda pind. Lase külmas minimaalselt kolm tundi, maksimaalselt järgmise päevani tarduda.
4. Sulata tarretisepulber 3,5 dl keevas vees. Jahuta segu ja lisa soovi korral liköör. Laota tordi peale jõhvikad (külmutatud otse sügavkülmast võetuna) ja tõsta jahtunud tarretisesegu supilusikaga marjadele. Pane tort külma tarduma veel 1–3 tunniks.