Tallepraad, mis alati õnnestubFoto: Jaan Heinmaa
Gluteenivabad retseptid
14. detsember 2015, 05:34

Tallepraad, mis alati õnnestub

Kel võimalus osta head talleliha mõnelt lambatalunikult, tasuks sellest kindlasti jõuluks-aastavahetuseks praadi valmistada. Väike kuumus ja pikk hautamisaeg teeb sellest mahlase ja mõnusa roa. Samas võib olla ka suurem, 3–4kilone kondiga lamba kintsutükk või ribi. Pikenda siis vaid küpsemisaega ja suurenda vedelikukogust, kartulid lisa poole küpsemise pealt.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
2 kg Lambapraad
1 kg Kartul
Meresool
Must pipar
Mesi
6 tk Küüslauguküüs
0.5 dl Külmpressoliiviõli
Kuivatatud tüümian või rosmariin
KASTE
2.5 dl Valge vein
2.5 dl Rõõsk koor 35%
3 dl Veise- või köögiviljapuljong
2 tk Varsseller
3 tk Küüslauguküüs
1 tk Punane tšilli soovi korral
Värske rosmariin ja tüümian

Valmistamine
1. Koori kartulid, viiluta ja pane ahjuvormi põhja.
2. Mudi liha soola, mee ja pipraga sisse. Koori küüslauguküüned ja lõika viiludeks, tee noaga lihasse torked ja pista küüslauguküüned sisse. Määri praadi veel oliiviõliga, puista peale kuivatatud ürte ja jäta üle öö maitsestuma või tõsta kohe ahjuvormi. Kui on pannisuurune lihatükk, pruunista seda pannil igalt poolt. Kui suurem, tõsta otse vormi.
3. Sega kastmeained: koor, puljong, vein ja hakitud tšilli, küüslauk, selleriviilud. Kalla vormi lihale ja kartulitele.
4. Pane rosmariini- või tüümianioksad peale. Tõsta ahju 170 kraadi juurde 1–2 tunniks küpsema, kuni liha on pehme.
HEA TEADA!
Kondiga lihatükki küpseta algul 225 kraadi juures 15 minutit ja alanda siis temperatuuri 170 kraadini, kus küpseta liha u 3 tundi. Lisa kartulid u tunni pärast.