Lõhe-kedgereeFoto: Jaan Heinmaa
Inglise ja Iiri köök
2. november 2015, 05:38

Lõhe-kedgeree

Kedgeree on populaarne riisiroog Suurbritannias, kuhu see algselt jõudis kolonialistide kaudu Indiast. Roa põhikomponendid on keedetud riis, munad ning suitsutursk. Kui omal ajal pandi soojalt või külmalt pakutav salat kokku eelmise päeva toidujääkidest, siis nüüd valmistatakse kedgereed teadlikult värsketest toorainetest. Uusi maitsenüansse pakuvad erinevad lisandid, meie retseptis on nendeks fenkoliseemned ja röstitud kõrvitsaseemned. Paksu jogurtikastet serveeri lisandiks eraldi kausis.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
2 tk Loorberileht
2 tl Sool
600 g Nahata lõhefilee
1.5 dl Röstitud kõrvitsaseemned
3 dl Pikateraline riis
1 tl Suhkur
2 dl Herned (külmutatud)
4 tk Keedetud muna
1 spl Extra virgin oliiviõli
1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl ja riivitud koor
0.5 tl Suitsune paprikapulber
0.5 tl Karripulber
0.5 tl Fenkoliseemned
1 peotäis Värskelt hakitud till või petersell
1 tl Must terapipar
JOGURTIKASTE
3 dl Paks maitsestamata jogurt
1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
1 peotäis Värskelt hakitud till

Valmistamine
1. Vala potti 7–8 dl vett. Lisa loorberilehed, 1 tl soola ja pipraterad ning lase keema tõusta. Keeda keskmisel kuumusel kuni 10 minutit.
2. Lõika kala neljaks ja pane potti kuuma aromaatse leeme sisse. Tõsta pott tulelt ja lase kalal kuumas leemes kaane all 15–20 minutit haududa. Seejärel tõsta kalatükid leeme seest välja, lõika suupärasteks tükkideks ja lase maha jahtuda.
3. Keeda riis 1 tl soolaga maitsestatud vees pehmeks, nõruta ja tõsta jahtuma.
4. Vala potti 3 dl vett, lisa 1 tl suhkrut ja lase keema tõusta. Vala herned keevasse vette ja keeda 2–3 minutit, kuni need on parajalt pehmed. Suhkur on vajalik selleks, et herned säilitaksid värske rohelise värvi. Vala herned külma veega üle, nõruta ja tõsta kõrvale.
5. Kastme jaoks sega jogurti hulka värskelt pressitud sidrunimahl ja hakitud värske till ning hoia kuni serveerimiseni külmkapis.
6. Tõsta jahtunud riis suuremasse kaussi. Lisa oliiviõli, riivitud sidrunikoor ja värske mahl, paprika- ja karripulber, fenkoli- ja kõrvitsaseemned, lõhetükid, herned ja hakitud ürdid. Sega õrnalt läbi ja tõsta peale pooleks lõigatud keedumunad.
7. Kaunistuseks võid munadele peale jahvatada värsket pipart. Lisandiks võta külmast välja jogurtikaste.