Kiudainerikkad toidud

Näkileib tilliga 

Lia Virkus, 26. oktoober 2015, 05:57
Näkileib tilligaFoto: Jaan Heinmaa
Mõnus leivake näksimiseks toorjuustude või hummusega. Sobib hästi ka hallitusjuustudega peolauale, aga miks mitte igapäevasegi toidulaua rikastamiseks. Kui korraga kogu tainast ära ei küpseta, pane osa kilekotiga külmkappi või sügavkülma ja jätka küpsetamist mõnel teisel päeval.

Koostisosad
25 g Pärm
3 dl Vesi
1 spl Mesi
1 dl Linaseemned
1 spl Kuivatatud till
2 tl Sool
2 dl Maisijahu
5 dl Täisteranisujahu
100 g Västerbotteni juust või parmesan

Valmistamine
35 tk
1. Lahusta pärm väheses käesoojas vees, lisa ülejäänud ained ja sõtku tainast (võimalusel segamismasinas, 8 10 minutit), kuni see on siidine või lööb kausi servade küljest lahti. Lase rätiku all 45 minutit kerkida.
2. Jaga tainas u 35 tükiks.
3. Puista laud jahuga üle ja rulli igast tükist u 15 cm diameetriga õhuke ketas. Küpseta paar näkileiba korraga ahjuplaadil 225 kraadi juures u 5 minutit või kuni need on kuldpruunid. Lase restil jahtuda.