Uku ja Andeia hapendatud maapirnidFoto: Jaan Heinmaa
Gluteenivabad retseptid
13. oktoober 2015, 05:13

Uku ja Andeia hapendatud maapirnid

Hapendamise käigus toimub teatud bakterite ja pärmseente ainevahetusprotsess, mille tulemusena tekivad inimorganismile vajalikud seedeensüümid, B-grupi vitamiinid ja mitmesugused probiootilised tüved, mis aitavad tugevdada immuunsust, ennetada mitmeid vähiliike ja soolepõletikku ning leevendada laktoositalumatuse sümptomeid.

Koostisosad
Sool
Köömned
1 kg Maapirn

Valmistamine
1. Riivi puhastatud ja pestud maapirnimugulad (koorima ei pea). Laota anumasse kihiti ning puista iga kihi vahele soola ja pisut köömneid.
2. Tambi, kuni vedelik tuleb pinnale. Kata linase riidega, aseta sellele puust rest ja selle peale raskuseks kivi. Vaata, et kõik oleks vedelikuga kaetud ega puutuks õhuga kokku. Käärimisel hakkab mahl mullide võrra tõusma ja selleks on vaja nõusse ruumi jätta. Pane nõu toanurka umbes 5‒6 päevaks seisma. Seejärel pane maapirnid purkidesse ja kaaneta. Tõsta kiirelt jahedasse, et hapnemine peatuks. Sahver võib olla liiga soe, kelder või külmkapp oleks säilitamiseks parem.
3. Pärast purgi avamist lähevad hapendatud maapirnid õhu käes ruttu tumedaks, kuid see ei muuda nende maitset ega tervislikkust