Kõrvitsapirukas Brie juustugaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
28. september 2015, 03:20

Kõrvitsapirukas Brie juustuga

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
20 minutit + 1 tund 15 minutit ahjus

Koostisosad
PÕHI
3 dl Nisujahu
100 g Kuubikuteks lõigatud külm või
Sool
2 sl Jääkülm vesi
KATE
300 g Kõrvits (ilma seemneteta)
1 spl Oliiviõli
2 tk Porru
1 spl Või
4 tk Muna
1.5 dl Rõõsk koor 35%
1.5 dl Piim
125 g Brie juust
5 spl Parmesan
Värskelt riivitud muskaatpähkel

Valmistamine
1. Kuumuta ahi 180 kraadini.
2. Lõika kõrvits suuremateks kuubikuteks ja veereta kuubikuid oliiviõlis. Küpseta kõrvitsakuubikuid 30 minutit, kuni need on pehmed. Keera küpsemise ajal mõned korrad ringi. Lase jahtuda ja tükelda väiksemateks suupärasteks ampsudeks.
3. Põhja valmistamiseks haki kõik ained segamini või sega köögikombainis puruseks tainaks. Lisa kiirelt vähehaaval vesi, kuni moodustub tainapall. Keera tainapall kilesse ja pane 30 minutiks külma.
4. Rulli tainas jahusel laual kettaks ning kata sellega 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhi ja ääred. Kata tainas küpsetuspaberiga ja laota kuivatatud oad raskuseks peale.
5. Küpseta 190-kraadises ahjus 10 minutit. Eemalda paber ja oad ning küpseta veel 4 minutit. Keera ahju kuumus 160 kraadile.
6. Viiluta porrud õhukeselt ja hauta 5 minutit pannil võis, kuni porru pehmeneb.
7. Vispelda munad, piim ja koor segamini.
8. Laota tainapõhjale porrud ja kõrvits. Pane peale sektoriteks lõigatud Brie juust ja riivi peale parmesani. Nirista õrnalt peale koorene munasegu. Jahvata peale soola ja pipart ning riivi ka muskaatpähklit peale.
9. Küpseta veel 30‒35 minutit. Võta ahjust ja lase 15 minutit enne serveerimist jahtuda, et oleks kergem lõigata.