Põimitud õunapirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
21. september 2015, 04:35

Põimitud õunapirukas

Pärmitainaküpsetised võtavad alati palju aega, kuid tulemuseks on suur, mahlane ja rohkete õuntega ahjusoe pirukas, mis maitseb külma piima või tee-kohvi kõrvale imehästi.

Kogus: viieteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
valmistamisaeg 1,5 tundi + 40‒50 minutit ahjus

Koostisosad
TAINAS
7 dl Nisujahu
100 g Toasoe või
25 g Toasoe pärm
1 tl Sool
2.5 dl Käesoe piim
1 dl Suhkur
1 tl Kardemon
TÄIDIS
700 g Õunad
1 tk Muna määrimiseks
4 tl Kaneel
4 sl Suhkur

Valmistamine
1. Hõõru pärm soolaga vedelaks. Lisa käesoe piim ja suhkur ning sega läbi. Lisa pool jahukogusest ja sega mõni minut. Siis lisa segades toasoe tükeldatud (või sulatatud) või, kardemon ja vähehaaval ka ülejäänud jahu. Tainas jäägu pigem vedelam kui kuiv ja tihke!
2. Sõtku tainast, kuni see lööb kausi servade küljest lahti, ja puista peale pisut jahu. Kata köögirätiga ja lase soojas kohas kahekordse mahuni (kulub umbes tund) kerkida.
3. Koori õunad ja lõika õhukesteks sektoriteks. Sega suhkru ja kaneeliga.
4. Vajuta tainas alla, sõtku läbi, tõsta jahuga ülepuistatud lauale ja rulli suureks ristkülikuks. Jaga tainas mõttes pikuti kolmeks ja tõsta keskmisele osale õunad. Lõika ääred ribadena kuni täidiseni lahti. Tõsta otsmised tükid õunatäidisele ja pikuti olevad tainaribad vaheldumisi õunakuhjale, kattes sel moel täidise.
5. Lase kerkida 20 minutit. Määri pealt munaga.
6. Küpseta 180-kraadises ahjus 40‒50 minutit või kuni pirukas on läbi küpsenud. Kui pind kipub liigselt pruunistuma, kata see fooliumiga.
7. Söö soojalt või leigena. Tänu rohkele mahlasele täidisele maitseb hästi ka külmana.