ÕunastruudelFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
14. september 2015, 05:18

Õunastruudel

Klassikalise struudli valmistamine nõuab omajagu mässamist. Kui sa aga lõpuks selle paberõhukese taina ja rikkaliku täidisega küpsetise ahjust välja võtad, on vaev tasutud. Soe struudel külma jäätisega maitseb oivaliselt.

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
1 tund + 80‒90 minutit seisab tainas soojas + 30 minutit ahjus

Koostisosad
TAINAS
3 dl Nisujahu
Sool
1.5 dl Külm vesi
2 spl Õli
0.5 tl Veiniäädikas
TÄIDIS
2 spl Rumm
3 spl Rosinad
0.25 tl Kaneel
1 spl Suhkur
115 g Või
1.5 dl Riivsai
60 g Kreeka pähklid
900 g Õunad

Valmistamine
1. Sega jahu ja sool. Siis sega vesi, õli ja veiniäädikas. Lisa vedelik jahusegule ja sega, kuni saad pehme taina. Vajadusel lisa pisut vett. Sõtku tainast, kuni moodustub tainapall ja jätka sõtkumist veel paar minutit (ära lauale jahu riputa). Tõsta tainas mõned korrad laualt üles ja löö kõvasti vastu lauda. Vormi tainas palliks ja pane taldrikule. Määri pealt õliga, kata toidukilega ja lase 80‒90 minutit seista.
2. Kata laud õhukese riidega ja riputa see jahuga üle. Pane jahupall keskele ja rulli nii õhukeseks, kui saad. Venita ja tõmba käeselgadega veel õhemaks. Kui mõned augud sisse tekivad, pole see probleem.
3. Kuumuta 3 sl võid pannil, pruunista riivsai selles kuldseks ja lase täiesti jahtuda.
4. Kuumuta ahi 200 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Määri käe või lusikaga 3 sl sulatatud võid lahtirullitud tainale. Riputa tainas üle riivsaiaga. Raputa hakitud pähklid pikuti ühte tainaäärde.
5. Koori õunad, eemalda seemned ja lõika õunad õhukesteks, umbes 5 mm sektoriteks. Sega rosinate ja rummi ning suhkru-kaneeliseguga. Tõsta õunad pähklitele. Tõsta lühemad tainaotsad täidise peale. Rulli tainas riide abil rulli ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt sulavõiga.
6. Küpseta 30 minutit, kuni struudel on kuldpruun. Lase vähemalt 30 minutit enne serveerimist jahtuda.