Pikkpoiss pruunistatud kaalikategaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
27. juuli 2015, 06:05

Pikkpoiss pruunistatud kaalikatega

Pikkpoiss küpseb ahjus mahlaseks ja muredaks. Puista enne ahjupanekut peale riivsaia või määri majoneesiga, pidupäeval raputa peale ka riivjuustu. Päts on valmis, kui selle keskkohta puutiku torkamisel eraldub selget ja värvitut vedelikku.

Kogus: viiele
Valmistusaeg: üle 60 min
20 minutit + 1 tund ahjus

Koostisosad
PIKKPOISS
600 g Segahakkliha
1 dl Külm vesi
1 tk Sibul
2 tk Küüslauguküüs
2 tk Muna
1 tl Sool
1 tl Must pipar
1 tl Kuivatatud pune, rosmariin või basiilik
0.5 tl Muskaatpähkel
2 tk Saiaviil
PEALE
2 spl Riivsai või majonees
PRUUNISTATUD KAALIKAD
2 tk Keskmise suurusega kaalikas
1 spl Suhkur
3 spl Või
Sool

Valmistamine
1. Pane saiaviilud mõneks minutiks vette paisuma. Sega hakitud sibul ja küüslauk, munad, kuivemaks pigistatud sai, hakkliha ja maitseained. Sega kõik ühtlaseks ja vormi fooliumiga vooderdatud piklikku ahjuvormi sobiv päts.
2. Vooli pind märja või õlise käega siledaks. Puista peale riiv saia või määri pätsi majoneesiga. Küpseta 200kraadises ahjus 50–60 minutit või kuni päts on pealt pruun ja seest küps.
3. Samal ajal valmista kaalikalisand. Kuumuta malmpoti põhjas või, lisa kooritud ja kuubikuteks lõigatud kaalikad. Lisa suhkur ja hauta pehmeks (u 15 minutit), ilma et vett juurde paneksid. Maitsesta vähese soolaga ja naudi pikkpoisi kõrval.