SuitsulõheFoto: Jüri Seljamaa
Kalatoitude retseptid
1. juuni 2015, 04:25

Suitsulõhe ahjutomatite ja tippsibulatega ahvenapuljongis

See on hõrk kalaamps, mille kõrvale rüübake puljongit. Suitsutamine võib tunduda tõelise luksusena, aga tegelikult pole seda. Vaja on üht suuremat vana ja kulunud potti ning potikaant. Kasuta vana potti, sest pärast liha suitsutamist ei saa lahti potti tekkinud suitsulõhnast, aga nii ongi sul nüüd olemas üks asjalik suitsutuspott. Lisaks on vaja lepapuidulaaste, mida saab ise puust täksida või osta üsna odavalt kotiga mõnest suuremast poest. Samuti on vaja aurutusresti, mille leiate samuti kaubanduskettide tööstuskaupade osakonnast või ehituspoest, selle saab ka peenema silmaga kanaaia traatvõrgust ise teha.

Koostisosad
300 g Lõhefileed sööja kohta
Sool
Serveerimiseks ahjutomatid ja ahvenapuljong
AHVENAPULJONG
2 tk Ahven (sisikond, silmad ja uimed eemldatud)
2 tk Porgand
2 tk Sibul
20 g Värske tüümian
100 ml Valge vein
Must terapipar
0.5 tk Apteegitilli mugul
AHJUTOMATID JA TIPPSIBULAD
1 peotäis Kirsstomatid
1 peotäis Tippsibulad
Oliiviõli
Sool
Suhkur
Värske tüümian
Küüslauk

Valmistamine
1. Pane laastud suitsupotti hõõguma. Määri lõhefilee soolaga, pane potti ja suitsuta, kuni kala on valmis – kuumsuitsuga kulub selleks 10 minutit. Kui on oskust ja tahtmist, võid külmsuitsutada, nagu teen mina, aga see võtan umbes tunni jagu aega.
2. Puljongiks pese kalad külma veega puhtaks ja pane koos teiste tahkete koostisainetega potti, vala peale külm vesi nii, et see katab vaevu kalad, ning lõpuks lisa valge vein. Keeda tasasel tulel 15–20 minutit, tõsta tulelt ära ja jäta veel 30 minutiks kaane alla tõmbama.
3. Lõika tomatid ja tippsibulad pooleks, laota ahjupannile, puista lõikepinnale soola, suhkrut, tükeldatud küüslauku, oliiviõli ja tüümiani ning tõsta ahju. Hoia ahjus 110 kraadi juures kuni 20 minutit.