Nõgese-kitsejuustupirukas mesiste Kreeka pähklitegaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
11. mai 2015, 03:46

Nõgese-kitsejuustupirukas mesiste Kreeka pähklitega

Võta ette väike jalgrattasõit või jalutuskäik metsa alla, maanteest kaugemale. Ja korja kaasa nõgeseid. Neist saad valmistada maitsva piruka koos pähklite ja kitsejuustuga.

Koostisosad
PÕHI
1.5 dl Täisteraspelta- või nisujahu
2 dl Spelta- või nisujahu
0.5 tl Sool
50 g Või
100 g Külmad keedetud kartulid
2 spl Külm vesi
TÄIDIS
1 dl Kreeka pähklid
150 g Kitsepiimast Brie juust
1 tk Sibul
200 g Värsked nõgesed
2 spl Rapsiõli
2 tk Küüslauguküüs
Sool
Must pipar
3 tk Muna
3 dl Kohvikoor
MEES RÖSTITUD PÄHKLID
2 dl Kreeka pähklid
0.5 dl Mesi

Valmistamine
1. Sega taina jaoks sool jahuga. Lisa tükikestena külm või ja näpi hulka. Purusta kartulid kahvliga ja sega juurde. Lõpuks lisa ka vesi ja sega tainaks. Tõsta see pooleks tunniks külma, suru pirukavormi põhja ja torka kahvliga augud.
2. Eelküpseta ahjus 200 kraadi juures 10 minutit.
3. Haki täidise jaoks jämedalt Kreeka pähklid, tükelda kitsejuust. Koori ja haki sibul. Pese, kuivata ja haki ka nõgesed jämedalt. Kuumuta pannil õlis sibulat ja pressitud küüslauku mõni minut. Lisa nõgesed ja kuumuta mõni minut veel. Maitsesta soola ja pipraga.
4. Lao kihiti eelküpsetatud põhjale nõgesed, kitsejuust ja Kreeka pähklid.
5. Vispelda munad piimaga, maitsesta soola ja pipraga, kalla pirukale ja küpseta ahjus 30 minutit.
6. Samal ajal kui pirukas on ahjus, valmista mees röstitud pähklid. Selleks rösti pähklid kuival pannil keskmisel
kuumusel. Sega pidevalt, et pähklid ära ei kõrbeks. Tõsta pann pliidilt ja kalla mesi peale, sega läbi. Lase jahtuda ja laota ahjust tulnud pirukale.