MascarponekartulipuderFoto: Jaan Heinmaa
Gluteenivabad retseptid
2. märts 2015, 02:59

Mascarponekartulipuder

See kartulipuder on lihtsalt oivaline – nauditavalt rammus, kuid tekstuurilt õhuliselt kerge. Tavaliselt ei oota ma kartulipudrult erilist maitsete pillerkaari. Muidugi kuhjan selle alati üle või ja koorega, aga see ei muuda asja. Siin olen loobunud nii võist kui ka koorest, aga enne, kui mu näilist enesepiiramist takka kiidate või põlastate, ütlen, et mascarpone teeb ühtaegu ära või ja koore töö. Veidi Parmesani tasakaalustab mahedat kreemisust terava soolasusega. Aga see pole kõik – lisan veel ka valge trühvli pastat või võid. Kui teil trühvlipastat ega -võid pole, ärge muretsege. Ei mascarpone ega trühvlipasta lisamine polnud mingi eriline avastus, küll aga oli seda keetmismeetod (mille leidsin ühelt oma lemmiksaidilt food52.com), mille järgi kartuleid mitte ei keedeta, vaid aurutatakse. Kui teil pole aurutit, siis keetke. Ja kuna kartulid pressitakse pärast läbi kartulipressi – teen seda muide alati –, pole neid vaja isegi koorida. Pean ka tunnistama, et olen sed

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
1 kg Kartulid
125 ml Täispiim
3 spl Mascarpone (toatemperatuuril)
1 tl Meresoolahelbed
1.5 spl Riivitud Parmesan
1 tl Valge trühvli pasta või valge trühvli või

Valmistamine
1. Pane koorimata kartulitükid aurutisse, tõsta see vähese keeva vee kohale ning auruta pehmeks – see peaks võtma umbes 20 minutit. Vähene vesi ei jõua selle ajaga täiesti ära keeda ja kartulid ei saa ka liiga märjaks.
2. Tõsta auruti potist välja ja vala vesi ära. Pane keedetud kartulitega täidetud auruti tagasi kuiva ja kuuma poti kohale ning lase neil 10 minutit ilma kaaneta taheneda. Seejärel soojenda piim, kuid ära lase sel keema tõusta, ning sega juurde mascarpone ja sool.
3. Püreesta kartulid läbi pressi sooja piima sisse ja klopi püree puulusikaga õhuliseks. Kui püree on ühtlane, klopi juurde Parmesan ja valge trühvli pasta või trühvlivõi. Trühvliõli kasutades lisa ettevaatlikult vaid tilgake-paar. Et tegemist on maitsva roaga, võid aga sööma asudes ettevaatuse põõsasse visata.