Saksamaa köök

Stollen 

Mari-Liis Ilover, 8. detsember 2014, 05:26
StollenFoto: Mari-Liis Ilover
Paljudes maades süüakse jõulude ajal kuivatatud puuviljade ja pähklitega täidetud ning jõuluvürtsidega maitsestatud magusaid saiu. Klassikalise Saksa pühadeküpsetise Stolleni ajalugu viib tagasi lausa kaugesse 14. sajandi Saksimaale! Väidetavalt sümboliseerib tuhksuhkruga kaetud sai valgesse linasse mässitud süütut Jeesuslast. Stollenit võib süüa kohe samal päeval, aga fooliumisse mässitult jahedas (10–15 kraadi) hoitult maitseb ta hästi ka veel nädala pärast. Kogus 2 saia.

Koostisosad
200 g Rosinad
100 g Apelsinisukaat
100 ml Rumm, brändi või apelsinimahl
22 g Kuivpärm
600 g Nisujahu
100 g Suhkur
1 tl Jahvatatud kardemon
1 tl Jahvatatud kaneel
0.5 tl Sool
1 tk Värskelt riivitud sidruni koor
300 ml Piim
1 tk Muna
200 g Pehme või
100 g Mandlid
200 g Martsipan
50 g Sulavõi määrimiseks

Valmistamine
1. Pane rosinad ja sukaad kaussi, lisa alkohol või apelsinimahl. Immuta senikaua, kui valmistad tainast.
2. Taina jaoks sega omavahel kuivpärm, nisujahu, suhkur, kaneel, kardemon, sool ja riivitud sidrunikoor. Lisa piim ja sõtku tainas. Sõtkumise lõpuosas lisa lahtiklopitud muna ja pehme või. Lase kaetult soojas kohas tund aega kerkida.
3. Sõtku kerkinud tainasse immutatud rosinad ja sukaaditükid – tee seda õrnalt. Lisa ka mandlid.
4. Jaota tainas pooleks. Rulli kumbki tükk jahusel laual u 20 x 25 cm suuruseks ristkülikuks.
5. Rulli käte vahel martsipanist kaks tainatüki pikkust toru ja aseta ristkülikute keskele.
6. Jaga ristkülikud mõttes pikuti kolmeks ja tõsta äärmised osad vaheliti keskmise peale.
7. Aseta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, murdekohad allpool. Lase puhta puuvillase rätikuga kaetult kerkida veel 45 minutit.
8. Määri stollenid pealt sulavõiga. Küpseta 190kraadises ahjus 30–40 minutit kuldpruuniks.
9. Ahjust välja võttes määri stollenid taas sulavõiga üle ja kata tuhksuhkruga. Korda või-tuhksuhkrukihte 3 korda. Lase jahtuda.