Toorjuustukook piparkoogipõhjalFoto: Mari-Liis Ilover
Kiudainerikkad toidud
8. detsember 2014, 07:16

Toorjuustukook piparkoogipõhjal

Selles koogis on jõulumaitsetena esindatud nii piparkoogid kui ka pohlad. Pruun suhkur (muscovado, Demerara või fariinsuhkur) ja tume siirup annavad täidisele eriti hea karamellise maitse. Kui teha kooki uue aasta alul, saab selles ära kasutada järelejäänud piparkooke, mille niisama krõbistamisest on juba villand.

Koostisosad
PÕHI
140 g Piparkoogid
75 g Või
TÄIDIS
400 g Maitsestamata toorjuust
200 g Hapukoor 20%
3 tk Muna
100 g Pruun suhkur
100 g Linnasesiirup või tume suhkrusiirup
1 spl Tärklis
KATE
3 dl Vedel pohlamoos
1.5 tk Želatiinileht

Valmistamine
1. Sulata või. Purusta piparkoogid peeneks puruks ja sega sulavõiga. Suru segu tiheda kihina 20 cm lahtikäiva vormi põhja.
2. Täidise jaoks sega omavahel toasoojad toorjuust, hapukoor ja lahtiklopitud munad. Lisa suhkur, siirup ja tärklis, sega läbi.
3. Küpseta kooki 160 kraadi juures umbes 50 minutit kuni 1 tund. Valmis kook peaks keskelt veel veidi võdisema. Lase koogil praokil uksega ahjus pool tundi seista, tõsta välja ja jahuta vormi sees täielikult.
4. Katte jaoks leota želatiinilehti külmas vees
5 minutit. Soojenda potis moos, lisa leotatud ja kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Sega hoolikalt, et želatiin täielikult kuumas moosis lahustuks. Jahuta leigeks. Kui kook on jahtudes vormi servadest lahti löönud, vajuta kergelt kätega koogile, et pealmine osa jääks ilusti äärte vastu. Vala kate koogile, tõsta külma ja lase paar tundi tarretuda.