Kihnu lihapirukadFoto: Hele-Mai Alamaa
Küpsetised
22. detsember 2014, 03:52

Kihnu lihapirukad

Need õlis küpsetatud väga maitsvad pirukad ei puudu Kihnus üheltki peolaualt. Olen tervisliku toidu austaja, aga on asju, mida ei ole mõtet kohandada, sest siis kaotavad need oma väärtuse. Kui pirukategu Kihnus ette võetakse, siis tehakse neid palju. Mina panen osa pirukaid sügavkülma ja kui isu peale tuleb, siis soojendan neid ahjus. Söön pirukaid ahjusoojalt, eriti hästi maitsevad need koos kalasupiga.

Koostisosad
TAINAS
5 dl Piim
800 g Nisujahu
75 g Või
20 g Pärm
0.5 tl Sool
Suhkur
TÄIDIS
400 g Keedetud või ahjus hautatud sealiha
100 g Suitsupeekon
1 tk Sibul
1 tk Porgand
3 tk Muna
4 spl Hapukoor või puljong
Sool
Jahvatatud must pipar

Valmistamine
50 väikest ampsupirukat
1. Taina jaoks lahusta pärm väheses käesoojas piimas, seejärel kalla juurde ülejäänud soe piim. Lisa pool jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks (kui kasutad kuivpärmi, sega see eelnevalt jahuga ja kasuta veidi kuumemat piima).
2. Lisa tainale koos ülejäänud jahuga sulatatud või, suhkur, sool. Sõtku, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Tainas peab olema pehme, sest liiga kõva tainaga jäävad lihapirukad kuivad.
3. Kata kauss toidukile ja rätikuga, pane sooja kohta kerkima umbes tunniks või kuni taina maht on vähemalt kahekordistunud.
4. Kuni tainas kerkib, valmista pirukatäidis. Mugav on selleks kasutada eelnevalt ahjus hautatud liha. Puhasta ja tükelda porgand ja sibul, haki ka peekon, prae need koos kergelt õlis. Keeda mune 10 minutit ja koori. Aja kõik täidiseained läbi hakklihamasina, lisa hapukoor, maitsesta täidis ja sega see läbi.
5. Vala tainas jahuga ülepuistatud lauale, sõtku seda kergelt – ühtlaseks ja elastseks. Rulli tainas õhukeseks. Vajuta klaasi abil tainast ringid, tõsta väikse lusikaga nende keskele täidis. Tõsta tainas üle täidise, suru ääred tugevalt kokku ja anna pirukatele palli kuju. Mina vormin kõik pirukad korraga valmis ja küpsetan neid vormimise järjekorras, nii saavad need veel parasjagu kerkida.
6. Kuumuta potis õli. See on küpsetamiseks paraja kuumusega, kui väike tainatükk, mis õlisse panna, tõuseb kohe õli pinnale. Küpseta pirukaid keskmisel kuumusel, kuni need muutuvad ilusaks helepruuniks ja tõsta majapidamispaberiga kaetud vaagnale, et paber imaks endasse liigse õli. Kes soovib, see võib pirukaid küpsetada
ka ahjus 225 kraadi juures umbes 10 minutit.