Kringli lõikamineFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
8. september 2013, 22:10

Martsipani-õunapärg

Siinsetest ainekogustest saad kaks õunapärga, mis ahjusoojalt kaovad suures seltskonnas kiirelt laualt. Martsipani-kaneelitäidis koos hapukate õuntega võlub iga maiasmokka. Demerara suhkur lisab täidisele veel karamellist mekki. 

Koostisosad
TAINAS
50 g Pärm (toasoe)
3 dl Piim (käesoe)
1.5 dl Suhkur
1 tl Kardemon
0.5 tl Sool
1 tk Muna (toasoe)
150 g Või (toasoe)
12 dl Nisujahu
TÄIDIS
200 g Või (toasoe)
1 dl Demerara suhkur
1 sl Kaneel
200 g Martsipan
PEALE
3 tk Õun (riivitud)
MÄÄRIMISEKS
1 tk Muna
KAUNISTAMISEKS
Mandlilaastud
Tuhksuhkur

Valmistamine
1. Hõõru pärm soola ja vähese suhkruga vedelaks, ühenda käesooja piimaga. Lisa ülejäänud suhkur, kardemon, toasoe või ja muna, sega läbi. Edasi lisa vähehaaval jahu ning sõtku ühtlaseks siidiseks tainaks. Lase kerkida räti all soojas 45–60 minutit ehk kuni tainas saavutab kahekordse mahu. Samal ajal valmista täidis.

2. Selleks sega või, suhkur, kaneel ja riivitud martsipan kreemjaks massiks (kõige mugavam on seda teha köögikombainis).

3. Jaga kerkinud tainas pooleks ja rulli kaheks 0,5 cm paksuseks nelinurgaks suurusega 30 x 20 cm. Määri tainale täidis ning puista üle riivitud õuntega, keera tihedalt rulli. Tõsta rullid 24–26 cm läbimõõduga võitatud lahtikäivasse koogivormi või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee kääridega peaaegu põhjani ulatuvad sisselõiked (lõika kääridega pärg lihstalt 2-3 cm vahemaa tagant läbi) ning keera tekkinud viilud vaheldumisi ühele ja teisele poole.

4. Kata rätikuga ja jäta veel 1 tunniks toasooja kerkima. Seejärel määri lahtiklopitud munaga ja puista üle mandlilaastudega. Küpseta 175kraadises ahjus umbes 30 minutit (pöördõhurežiimil 20 minutit) või kunisai on küps ja kuldkollane. Puista jahtunult üle tuhksuhkruga.