Pasteis de NataFoto: Eva Palu
Taimetoidu retseptid
27. august 2013, 01:22

Portugali kreemisaiad ehk Pasteis de Nata

Otseses tõlkes on tegemist küll munaküpsetistega, aga see tõlge ei sobiks eesti maitseharjumuste kontekstis nende saiakeste tegeliku loomusega. Lehttainast saiad, mida täidab siidine ja hõrk kreem on soojalt ja ahjust tulnuna hullutavalt head... Sellest kogusest saad 25 kuni 30 kreemisaiakest.

Koostisosad
LEHTTAINAS
160 g Nisujahu
1 dl Vesi (jääkülm)
1 tl Veiniäädikas
0.5 tl Sool
110 g Või
1 tk Muna (määrimiseks)
KREEMITÄIDIS
1.5 sl Nisujahu
1 dl Suhkur
3 tk Munakollane
1 tk Muna
1.5 dl Rõõsk koor 35%
1.5 dl Piim

Valmistamine
1. Lehttainas: haki 30 g võid peenikesteks kuubikuteks. Sega jahu soolaga. Näpi lõigatud võikuubikud jahuseks ning nirista hulka jääkülma vee ja äädika segu. Sega käte vahel ühtlaseks tainaks, mässi toidukilesse ja pane 20 minutiks külmkappi.
2. Ülejäänud või töötle kahe küpsetuspaberi vahel tainarulli abiga ca 10 x 5 cm suuruseks õhukeseks ristkülikuks. Või ei tohi muutuda pehmeks, aga peab olema töödeldav. Raputa mõlemale või poolele peale jahu ja patsuta käega pealt ühtlaseks.
3. Võta külmkapist tainas ja rulli ca 14 x 42 cm suuruseks ristkülikuks. Aseta võitükk alumise kolmandiku peale ja tõsta tainapooled või peale nii, et võitükk saaks kaetud. Näpi kinni ka servad, et või oleks korralikult kaetud.
4. Nüüd võta taignas enda ette nii, et see jääks sinu ette kui ümbrik. Rulli ettevaatlikult üles-alla (mitte vasakule-paremale), otsi ettevaatlikult töödeldes, et või taina vahelt välja ei tuleks. Kui või siiski mõnest kohast taina vahelt välja pressib, pudista lekkinud kohale jahu. Kui lekked on üpris suured, tõsta tainas 15 minutiks külmkappi ja jätka.
5. Peaksid saama taas 14x42 cm suuruse tüki. Voldi see kolmeks kokku (nagu ärikiri), mässi kilesse ja pane 20 minutiks külmkappi. Sellega on tehtud esimene voltimine. Tee kaks samasugust rullimist-voltimist veel, tainast iga rullimise vahel 20 minutit külmikus hoides.
6. Võta pärast kolmandat rullimist külmkapis seisnud taignas ja rulli see hästi õhukeseks lahti. Klopi lahti muna ja pintselda tainas üleni munaga kokku. Rulli tainas pikaks vorstiks (nagu kaneelisaiade puhulgi). Lõika see keskelt pooleks, et saad kaks „vorsti“, mässi need kilesse ja pane üleööks külmkappi.

1. Täidis: järgmisel päeval valmista täidis. Sega jahu suhkruga ning klopi teises kausis lahti munakollased ja muna. Kuumuta piim ja koor keemiseni. Nirista pool vedelikust jahu-suhkru segu sisse ja sega korralikult, et tükke ei jääks. Kalla kogu piima-koore segu jahu-suhkru segu sisse ja nirista seejärel munasegusse, viimaseid pidevalt segades.
2. Võta külmikust „vorstid“, lõika need umbes 1,2 cm paksusteks viiludeks ja suru need näppude abil muffinivormi põhja ja servadesse (põhjadest õhemalt ja servadest paksemalt). Kalla peale täidis nii, et 1 cm jääb äärest täitmata.
3. Küpseta korralikult eelkuumutatud ahjus, 250 kraadi juures umbes 10 minutit. Selle ajaga peaks küpsema nii koogikeste põhjad kui moodustuma koogikeste peale tumepruunid laigud.
4. Portugalis on vahel kombeks koogikeste peale ka kaneeli raputada.