Mamma mustikapirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
29. juuli 2013, 11:34

Mamma mustikapirukas

Kõige ehtsam vanaemaaegne pirukas. Vanillikreem suviste marjadega on vastupandamatu. Sellest kogusest saab suure ahjuplaaditäie pirukat.

Koostisosad
TAINAS
2.5 dl Piim
25 g Pärm
1 tk Muna
1 dl Suhkur
0.5 tl Sool
8 dl Nisujahu
100 g Või
VANILLIKREEM
3 tk Munakollane
3 sl Suhkur
3 sl Maisitärklis
3 dl Piim
3 dl Rõõsk koor 35%
1.5 sl Vanillsuhkur
KATE
1 l Mustikad
0.5 dl Suhkur
MÄÄRIMISEKS
1 tk Muna
PEALE
1 dl Pärlsuhkur

Valmistamine
1. Vanillikreemi valmistamiseks klopi munakollased suhkru ja maisitärklisega lahti. Mõõda kastrulisse piim ja vahukoor, kuumuta keemiseni. Sega sorts kuuma vedelikku munakollastega ja kalla saadud segu kuuma vedeliku hulka. Tõsta pliidile, lisa vanillsuhkur ja kuumuta väikesel tulel segades, kuni kreem pakseneb, 3–4 min. Jahuta.
2. Taina valmistamiseks soojenda piim käesoojaks ja lahusta selles pärm. Sega hulka muna, suhkur ja sool. Sõtku jahu tainasse. Kui taians tundub liiga vedel, lisa kuni 1 dl jahu juurde. Sõtku hulka pehme või tükikesed. Lase pool tundi kerkida. Rulli küpsetuspaberil plaadiks (pisut suuremaks kui ahjuplaat). Tõsta ahjuplaadile (35 x 40 cm). Lõika ääred parajaks ja keera 0,5–1 cm tainale peale.
3. Ülejäänud tainast vormi peened ribad, mida kasuta piruka kaunistamiseks.
4. Määri tainale jahtunud vanillikreem, puista sellele mustikad ja suhkrut. Tõsta tainaribad kaunistuseks peale. Määri piruka ääred ja ribad lahtiklopitud munaga. Riputa peale pärlsuhkrut. Küpseta 175-kraadises ahjus 30–35 min.