Lihtne hakklihalasanjeFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
26. juuli 2013, 00:52

Lihtne hakklihalasanje

Lasanje nõuab natuke rohkem aega – tunnike ettevalmistusteks ja pool küpsetamiseks –, ent võlub kõiki sööjaid. Nii oma peret kui ka külalisi.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
LASANJE
250 g (12 lehte) Lasanjeplaadid
100 g Riivjuust (tavaline) või
50 g Parmesan (riivitud) v. muu kõva juust
3 sl Või
HAKKLIHA-TOMATIKASTE
4 sl Oliiviõli
1 tk Sibul
1 küüs Küüslauk
100 g Suitsupeekon
1 tk Porgand (riivitud, soovi korral)
1 tk Varsseller
500 g Hakkliha (segu- või veisehakkliha)
1.5 dl Punane kuiv vein
3 sl Tomatipasta
1.5 dl Puljong
400 g Purustatud tomatid
2 tl Kuivatatud pune
1 tl Muskaatpähkel
Sool
Must pipar
VALGE KASTE
40 g Või
3 sl Nisujahu
6 dl Piim
Muskaatpähkel
Sool
Must pipar

Valmistamine
1. Kuumuta pannil õli, lisa hakitud küüslauk, sibul, peekon, seller ja porgand. Kuumuta segades, kuni need on pehmed. Lisa hakkliha ja kuumuta veel segades, kuni ka liha on läbi küpsenud. Lisa punane vein ning kuumuta
mõni minut. Lisa ka puljong, keeda mõni minut. Lisa tomatikonserv ja -pasta, pune ja muskaatpähkel. Lase väiksel tulel haududa 40–50 minutit.
2. Samal ajal valmista valge kaste: sulata pannil või ja sega hulka jahu. Kuumuta väiksel tulel minuti jagu. Lisa piim ja kuumuta vispeldades, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Keeda veel tasasel tulel 2–3 minutit ning sega siis kastmesse riivjuust. Sega, kuni see on sulanud.
3. Tõsta veidi hakklihakastet neljakandilise lasanjevormi põhja. Lao peale lasanjeplaadid, siis pane hakkliha- ja valget kastet. Lao sel moel neli kihti lasanjeplaate. Kõige pealmised kihid peaksid olema lasanjeplaadid ja valge kaste.
4. Puista peale Parmesan ja võitükikesed. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30–50 minutit. Serveeri kuumalt koos värske salatiga.