Eesti köök

Veisekeelesalat mädarõika ja meekastmega 

Toidutare, 19. september 2012, 07:35
Veisekeele salat mädarõika ja meekastmegaFoto: Ardo Kaljuvee
Õrnalt marineeritud veisekeel koos mädarõikaga kuulub eesti köögiklassikasse.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
450 g Veisekeel
100 g Pastatooted (keedetud, näiteks fussili, penne)
2 tk Porgand
1 vars Seller
75 g Kirsstomat
100 g Spinat (noored lehed)
SALATIKASTE
3 spl Oliiviõli
3 spl Punase veini äädikas
Mädarõigas (marineeritud) või
2 tl Dijoni sinep
2 tl Mesi (vedel)
1 spl Murulauk (hakitud)

Valmistamine
Esmalt pese keel ning lase seista külmas vees umbes pool päeva või üleöö. Seejärel asetage keel suuremasse sügavasse potti. Lisa värske vesi, umbes 3 liitrit, ning lase keema tõusta. Eemalda pinnale tekkinud vaht jms enne, kui lisad 1 suure neljaks lõigatud sibula, 2 värsket loorberilehte, väikse kimbu värsket tüümiani, väikse peotäie musti terapipraid ja ühe küüslauguküüne. Keeda õrnalt madalal tulel koos kaanega umbes 3 tundi, aeg-ajalt segades.Keel on valmis siis kui selle nahk on “villis”. Eemalda keel potist ja leota seda külmas vees, et keel jahtuks. Seejärel eemalda kogu nahk. Puhasta keelt eemaldades narmendavad ja kõhrjad osad keele tüve juurest ja keele pealt. Lõika keelest peenikesed pikad ribad.Aseta kõik kastme materjalid kaanega purki, raputa. Aseta keeleribad suurde kaussi ning vala peale pool salatikastmest. Kata keeleribad kinni ning lase marineeruda 30 minutit. Koori porgandid ja tõmba kartulikoorijaga õhukesed ribad. Tükelda sellerivars ning poolita kirsstomatid. Aseta kõik salati komponendid teise suurde kaussi koos ülejäänud kastmega. Lisa keel ning sega õrnalt. Maitsesta vajadusel soola ja värskelt jahvatatud pipraga. Serveeri koos krõbeda leivaga.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee