Popurrii beseest jõuluhelvestestFoto: Eva Palu
Retseptid
18. detsember 2012, 12:16

Lumehelbeke tasa, tasa...

Jõuluaeg on habras ja õrn, hell ja puhas. Beseest jõulukaunistusi on lihtne teha ning kuusekaunistamisest saab eriliselt pidulik ettevõtmine. 


2 munavalget
125 g suhkrut
1/4 tl sidrunhapet


1. Joonista küpsetuspaberile soovitud kaunistuste kujud, võttes appi kas suuremad piparkoogivormid või šabloonid, või kasutades iseenda joonistusoskusi ja fantaasiat. Südamed, ringid, kuusekesed, helbed, tähed jne. Arvesta joonistusi tehes sellega, et besee-kaunistused on küllalt haprad ja liiga peenikesi jooni tehes võivad need kuuse külge kinnitades murduda - soovitav joone läbimõõt võiks olla vähemalt 1 cm.
2. Pane ahi 90 kraadi C juurde soojenema.
3. Vahusta munavalgeid mikseriga, kuni oled saavutanud pehme vahu. Nirista sisse suhkru-sidrunhappe segu. Jätka mikserdamist, kuni vaht on elastne ja tugev.
4. Valmis beseesegu tõsta lusikaga kas tavalisse kilekotti või kondiitrikotti. Kui omad kondiitriotsikuid, näiteks sakiliste otstega, võta needki appi, saad huvitavama tulemuse.
5. Keera joonistatud küpsetuspaber pahupidi, et joonistatud jäljed besee külge ei jääks ja hakka beseega kujusid valmistehtud jooniste järgi joonistama. Jäta kujude sisse ka augud, et saaksid neist pärast paela läbi tõmmata.
6. Küpseta kaunistusi 90-kraadises ahjus kaks tundi. Jäta ahjuuks paokile ja lase neil ahjus (üleöö) jahtuda.
7. Jahtunud kaunistused eemalda terava noa abiga ettevaatlikult küpsetuspaberi küljest lahti. Kinnita neile pael ja kinnita kuuse külge. Kaaunistused on ka söödavad.

Sellest kogusest saab umbes 2-3 ahjuplaaditäit kaunistusi.

Vaata lisaks:
Mokabesee kohvivahuga  
Värskendav sidruni-beseekook