SamosadFoto: Eigo Alvik
Lambaliha retseptid
1. oktoober 2012, 06:37

Kolme täidisega samosa'd

Selle vahvakõlalise nime taga peidab end tegelikult üks mõnus krõbe indiapärane pirukas, mida on hea külmal-niiskel sügisõhtul paksu maitsestamata jogurtisse kasta. Kui originaalis koosneb täidis peamiselt köögiviljadest, siis saab neid häid ampse ka lihasööjatest meeste maitsemeelte jaoks ideaalselt ümber kohandada. Kui täidist kipub üle jääma, siis sobib see hästi ka soolaseks lisandiks ülepannikookidele.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
TAINAS
125 g Grahamtäisteranisujahu
100 g Nisujahu
1 tl Sool
1 tl Vürtsköömen (soov korral)
2 spl Õli või ghee (selitatud või)
0.8 - 1 dl Vesi
LÄÄTSE-KARTULITÄIDIS
100 g Roheline lääts (või kollane lääts)
2 tk Kartul
1 tk Punane sibul
1 tl Kurkum
1.5 tl Koriander (jahvatatud)
1 tl Tšilli (punane, hakitud)
0.2 tl Fenkoliseemned
1 tl Vürtsköömen
1 tl Mangopulber või
2 spl Laimimahl
2 spl Õli
Sool
LAMBA-KIKERHERNETÄIDIS
200 g Lambahakkliha
1 purk Kikerhernes
2 tk Sibul
1 cm jupp Ingver
1.5 tl Tšillipulber
1 tl Garam masala
0.5 tl Koriander
0.5 tl Kurkum
2 spl Münt (värske, hakitud)
3 spl Koriander (värske, hakitud)
2 spl Õli
HERNE-KARTULITÄIDIS
100 g Herned (külmutatud või värsked)
2 tk Kartul (koorega keedetud)
2 tk Sibul (suur)
1 tl Vürtsköömen
1.5 tl Koriander (jahvatatud)
1 tl Paprika või
1 tl Tšilli (roheline, hakitud)
2 spl Õli
Sool

Valmistamine
TAINAS
Sega sool ja õli jahudega hakka vähehaaval lisama vett, sõtku ühtlaseks tainapalliks. Jäta niiske rätiku alla vähemalt pooleks tunniks seisma, et tainas muutuks elastseks. Vormi tainas vorstikeseks ja lõika 16-ks lõiguks. Rulli ühekaupa lahti 12cm läbimõõduga ketasteks.
Lõika ketas pooleks, tee sirge äär näpuga natuke märjaks ja tõsta pooleks. Vajuta sirge äär kokku ja võta torbikukujuline tükk kätte, tõsta sisse 2-3 tl täidist ja vajuta näppudega ka ülemine äär kinni. Friteeri kuumas õlis vahepeal keerates kuldpruuniks (umbes 3-4min).
LÄÄTSE-KARTULITÄIDIS
Keeda koorega kartulid, koori vajuta pudrunuiaga laiaks ja jahuta veidi. Pane läätsed külma veega keema, lisa kurkum ja keeda pool tundi või vastavalt õpetusele pakil.
Haki sibul, tšilli. Rösti kiirelt kuival pannil vürtsköömned, lisa õli ja sibul. Hauta madalal tulel, kuni sibul on klaasjaks muutunud. Lisa fenkoliseemned, tšilli ja koriander ning sega. Lisa pannile purustatud kartul ja keedetud läätsed, hapustaja, sool ja vajadusel veidi vett. Sega läbi nii, et maitsed oleks ühtlustunud.
LAMBA-KIKERHERNETÄIDIS
Prae sibul pannil klaasjaks, lisa lambahakkliha, ingver ja pruunista. Sega juurde maitseained ja sool, nõrutatud kikerherned ja küpseta madalal kuumusel umbes 7min. Tõsta pann tulelt ja lisa maitseroheline.
HERNE-KARTULITÄIDIS
Rösti kuumal pannil vürtsköömned, lisa õli ja prae sibul klaasjaks, lisa maitseained, purustatud kartul ja hernes, kuumuta ja sega läbi, vajadusel lisa veidi vett.