Õhuline pohla-beseekookFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
17. september 2012, 06:39

Õhuline pohla-beseekook

Mure põhi, hapukas täidis ja õhuline magus kate – sellise sügisese koogi saab küpsetada nii pohladest kui ka jõhvikatest. Kaerajahu asemel võib tainasse lisada täisteranisujahu.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
PÕHI
100 g Või
0.5 dl Suhkur
1 tk Muna
1.25 dl Nisujahu
1.25 dl Kaerajahu
1 tl Kaneel (jahvatatud)
1 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
300 g Pohl
1 dl Vesi
0.5 dl Suhkur
1 tk Kaneelikoor
2 spl Kartulijahu
BESEE
3 tk Munavalge
1 dl Suhkur

Valmistamine
Vahusta pehme või ning suhkur, klopi hulka muna. Sega kuivained ja ühenda või-suhkruvahuga. Määri tainas 26 cm pirukavormi põhjale ja torka kahvliga augud sisse. Küpseta 200-kraadises ahjus 12–15 minutit või kuni põhi on helepruun. Võta põhi ahjust, alanda temperatuur 175 kraadile. Püreeri pohlad vee ja suhkruga. Pane potti ja lisa kaneelikoor. Kuumuta paar minutit. Sega kartulijahu vähese veega ja nirista pohlapüreesse. Kuumuta segades, kuni segu muutub paksuks kisselliks. Tõsta pott tulelt ja jahuta. Määri kissell küpsetatud põhjale. Vahusta munavalged kővaks vahuks. Vahustamist jätkates lisa vähehaaval suhkur. Klopi edasi, kuni vaht on läikiv ja tugev. Tõsta täidisele, nii et täidis on ühtlaselt kaetud, ka ääred. Küpseta 10 minutit, kuni besee on helepruun.