Glögiõhtu maitsete ja meeltega
Retseptid
22. veebruar 2008, 09:34

Glögiõhtu maitsete ja meeltega

Käes on viimane aeg sõpradega üks mõnus glögiõhtu maha pidada, sest päevad jäävad aina lühemaks. 

Käes on viimane aeg sõbrad kokku kutsuda ja üks mõnus glögiõhtu maha pidada, sest päevad jäävad aina lühemaks ning kiirus muutub aina kiiremaks. Et kõik on oma aastalõputöödega koormatud ja graafikust maas, peaks õhtu korraldamine olema selline, mis kelleltki, eriti korraldajalt, suurt ettevalmistusaega ei nõuaks ega väga töömahukas ei oleks. Seetõttu oleks parimaks lahenduseks kompsupidu, kus igaüks mingi hõrgutise kodus valmis keedab ja küpsetab ning peoõhtule kaasa võtab. Perenaisel jääb siis vaid glögikeetmise kohustus ning ehk jõuab ta ka maitsva piruka enne külaliste tulekut ahju pista.
Selline kompsupidu peaks olema ampsupidu, kus kõik toidud on serveeritud suupäraste tükkidena, mida saab näpuvahelt süüa. Salatid peaksid olema serveeritud väikestes pokaalides või topsides, pirukad ja koogid lõigatud suupärasteks tükkideks või küpsetatudki juba minivariandis, ülejäänud hõrgutised aga lükitud tikkude otsa. Selline peokorraldus annab võimalust liikumiseks, suhtlemiseks ja lõbusateks ettevõtmisteks ega naeluta kogu seltskonda laua ja taldriku külge.
Õhtukorraldaja võiks valmistada lõbusad kutsed, kus on lisaks peo toimumise ajale märgitud ka õhtuprogramm ja vajalikud kaasavõetavad rekvisiidid. Iga külaline võiks lisaks kohesöödavale toidupoolisele kaasa võtta mõne kauni piparkoogi ning söödava jõukukingituse. Hiljem, peo käigus, saab korraldada kingituste loosimise ja piparkookide hindamise. Kaunim piparkook võiks pälvida väikese autasu. Õhtu kulgedes võiks korraldada ka parima suupiste võistluse või läbi viia jõuluküpsetiste oksjoni, teha jõululuuletuste kirjutamise võistluse ja pidada maha üks vahva võistulaulmine, loomulikult jõululaulude oma. Iga piduline ja korraldaja lasku aga oma fantaasial lennata ning ainuüksi seltskond ise teab, mis neile enim meeldib ning lõbu pakub. Peaasi, et õhtu sõprade keskel oleks vahva ja meeldejääv ning paneks kõiki järgmise aasta samalaadset koosviibimist ootama.
Mida peole kaasa võtta?
Sobivad igasugused magusad ja soolased küpsetised ning snäkid, salatid, hoidised, lihapallid, väiksed kotletid ja kõik muu, mida saab väikeseks lõigata või tikusuupistena pakkuda.

Broileri-sinihallitusjuustu wrapid
8 tortillat
450 g broilerifileeribasid
100 g maitsestamata toorjuustu
1 purk ananassiviile
salatilehti
60 g sinihallitusjuustu
Prae broileriribad pannil kahes jaos küpseks. Jahuta ja lõika ribad veel väiksemateks tükkideks. Määri tortilladele toorjuustu. Kurna ananassiviilud. Pane toorjuustule rebitud salatilehed, ananassi- ja broileritükid ning kõige peale murendatud juust. Keera tortillad rulli ja lõika poolviltu kaheks, keera rulli otsa salvrätt, küpsetuspaber või foolium. Pane tunniks ajaks jahedasse.

Oliivisnäkid
100 g margariini
1 ½ dl riivjuustu
2 dl jahu
240 g paprikatäidisega oliive
Sega toasoe rasvaine, juust ja jahu ühtlaseks taignaks. Vormi taignast vorstike ja jaga see 20 osaks. Veereta taignatükikestest pallikesed ja patsuta lamedaks. Suru iga koogikese peale 1 oliiv. Küpseta 225 kraadi juures umbes 10 minutit.
 
Singirullid
500 g õhukesi singiviile (hea, kui oleksid läbimõõdult üpris suured)
300 g salatilehti
Täidis:
100 g pistaatsiapähkleid
4 keedetud muna
40 g kuivatatud seeni
100 g majoneesi
Munad riivida, eelnevalt leotatud ja keedetud seened peenelt hakkida ( kui kuivatatud seeni ei ole, praadida austerservikuid või tumedaid shampinjone). Segada riivitud munad, hakitud seened, purustatud pistaatsiapähklid ja majonees. Segu maitsestada soola ja pipraga, võib lisada ka ühe purustatud küüslauguküüne. Igale singiviilule panna täidist ning keerata rulli. Serveerida salatilehtedel ning puistata üle purustatud pistaatsiapähklitega.

Vorstipesad
400 g poolsuitsuvorsti
100 g juustu
2 hapukurki
1 paprika
Vorstiviilud praadida oliiviõlis ning panna majapidamispaberile jahtuma. Kurgid lõigata peenteks ribadeks, juust ja paprika väikesteks kuubikuteks. Panna igat täidiseainet vorstiviilule, tõsta kahelt poolt vorstiviilu servad üles ning torgata läbi kokteilitikk.
Võib teha ka praadimata vorstiga.
Mozzarella suitsulõhe ja selleriga
200 g mozzarellat
200 g suitsulõhet
1 sellerivars
oliiviõli
Mozarella lõigata 5 mm paksusteks viiludeks, lõhe murendada väikesteks tükkideks. Sellerist võtta koorimisnoa või juustuhöövliga imeõhukesed viilud. Ehitada tornike: mozzarella, lõhe (raputada peale valget või sidrunipipart), mozzarella, lõhe, mozzarella. Kõige lõpuks panna selleriviilud, niristada peale oliiviõli. Lõigata torn kaheks või neljaks ning kinnitada kokteilitikuga.

Lihapirukas seentega
Tainas:
200 g jahu
100 g võid
1 muna
1 oksake värsket tüümiani
1 tl suhkrut
Täidis:
250 g küpsetatud või keedetud vasika- või loomaliha
100 g austerservikuid
140 g shampinjone või
240 g magedaks leotatud soolaseeni
2 küüslauguküünt
200 ml vahukoort
60 ml valget kuiva veini
½ sidruni viljaliha
30 g võid
40 g oliiviõli
Kõik taignaained, v.a muna, segada köögikombainis, lisada muna ning segada, kuni moodustub ühtlane taigen. Veeretada taigen palliks, panna toidukilesse ja 30 minutiks külmkappi.. Liha lasta läbi hakklihamasina või purustada köögikombainis, praadida kergelt 1 küüslauguküünega läbi, maitsestada soola, pipra, tüümiani ja sidruniga. Seened hakkida ning praadida või ja õli segus 1 küüslauguküünega. Lisada vein ja hautada seni, kuni vein on peaaegu aurustunud, seejärel lisada koor ning hautada paksenemiseni. Maitsestada soola ja pipraga. Taigen suruda pirukavormi põhja ja äärtele, panna eelnevalt 180 kraadi juures kuumutatud ahju ja küpsetada 3-5 minutit. Nüüd panna pirukapõhjale kõigepealt liha, sellele seened ning küpsetada 12-15 minutit. Võib serveerida nii soojalt kui ka külmalt.
Glögiõhtule kaasavõetavad söödavad kingitused
Ka siin peab oma fantaasiale rakendust leidma: kauasäilivad jõulukoogid, piparkoogid, igat sorti marineeritud seened, aedviljad, juustud, jõulumaiustused jne. Oluline on tore pakend ning soe süda, mis kingituse valmistab.

Marineeritud shampinjonid
250 g puhastatud ja viilutatud shampinjone
2 sl hakitud sibulat
2 sl väikesteks kuubikuteks lõigatud keedetud porgandit
0,5 dl õli
1-2 sl punaveiniäädikat
2 sl hakitud peterselli
1,5 sl hakitud tüümiani
0,25 tl soola
0,3 tl värskelt jahvatatud musta pipart
Lase vesi potis keema, lisa seened ja keeda umbes 5 minutit. Kurna ja jahuta seened. Hauta sibulat õlis mõni minut. Lisa seened ja muud ained ning hauta tasasel tulel umbes 10 minutit. Pane purki ja külmkappi.

Marineeritud küüslauguküüned
0,5 kg küüslauku
vett
jämedat meresoola (1 sl/5 dl vett)
Marinaad:
1 dl valgeveiniäädikat
0,5 dl suhkrut
1 loorberileht
10 purustatud valge pipra tera
2 sl õli
Eralda küüslauguküüned ja koori ning keeda soolvees poolpehmeks. Tõsta küüned vahukulbiga potist purki. Keeda marinaad ja kalla küüslauguküüntele. Lase 1-2 nädalat maitsestuda. Säilita külmkapis.

Punase sibula keedis
6 punast sibulat
1 dl vett
1 sl äädikat
1 dl suhkrut
Koori sibulad ja lõika õhukesteks rõngasteks. Mõõda potti vesi, suhkur ja äädikas ( äädika kogust võid suurendada, kui maitseb äädikasem hoidis). Lase marinaad keema, lisa viilutatud sibul ja keeda umbes 10 minutit. Jahuta ja pane purki. Sobib jõuluprae lisandiks.

Glögiheeringas
4 heeringafileed
1porgand
1 punane sibul
20 valge pipra tera
20 musta pipra tera
2 loorberilehte
Marinaad:
2 dl heledat alkoholita glögi
½ dl äädikat (või vastavalt maitsele)
¾ dl suhkrut
Pane heeringafileed üleöö külma veega likku. Keeda ettenähtud ainetest marinaad ja jahuta. Viiluta porgand ja sibul, lõika heerinhafileed sobivateks tükkideks. Lao purki vaheldumisi maitseained, heeringatükid, porgandi-sibulaviilud. Vala üle marinaadiga ja lase jahedas seista 2-3 ööpäeva.

Marineeritud jõulusalat
5 porgandit
1 suurem kaalikas
2 punast sibulat
2 varsselleri vart
Rosmariinimarinaad:
2 dl juurviljade keeduleent
0,5 dl valgeveiniäädikat
2 sl siirupit
2 tl sinepit
1-2 sl värsket rosmariini
näpuotsatäis jahvatatud musta pipart
2 tl roseepipart
1 tl soola
Koori porgandid ja kaalikas, lõika need suurteks tükkideks. Keeda juurvili soolaga maitsestatud vees peaaegu küpseks. Osa keeduleemest jäta marinaadi valmistamiseks. Koori sibul ja lõika õhukesteks rõngasteks. Viiluta ka varsseller. Sega kõik aedviljad. Valmista marinaad. Selleks sega omavahel kõik retseptis loetletud ained. Vala marinaad aedviljadele. Lase salatil külmkapis vähemalt 1 ööpäev maitsestuda.
Konjakisinep
1 ½ dl sinepipulbrit
1 ½ dl suhkrut
2 dl rõõska koort
4 muna
1 tl maisijahu
1 sl õli
1 tl äädikat
konjakit maitse järgi
Sega kõik ained, v.a konjak, hoolikalt omavahel ning lase kiiresti keema, segu pidevalt segades. Jahuta ja maitsesta konjakiga.
Kui soovid tugevamat maitset, lisa rohkem sinepipulbrit ja vähem suhkrut.
Aprikoosid mandlilikööris 
250 g kuivatatud sprikoose
1 dl vett
0,5 dl suhkrut
1 tükk kaneelikoort
4 dl mandlilikööri
Lase vesi keema, lisa kaneelikoor ja suhkur, seejärel liköör ning kalla segu aprikoosidele. Lase mõned päevad maitsestuda.
Toredat pidutsemist!