Kasutajate retseptid
18. juuli 2010, 08:59

Karamellimaitseline õunakook

Kogus: viiele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
3 suuremat õuna
1 dl punaseid sõstraid või pohli
120 g Rama küpsetusmargariini
2,5 dl suhkrut
2 muna (toatemperatuuril)
1 tl vanillsuhkrut
4 dl jahu
1–1,5 tl küpsetuspulbrit
¼ tl soola
1,5 dl petti

Valmistamine
Keeda 2,5 dl suhkrut ja 4 sl vett karamelliks. Eemalda õuntelt südamikud, lõika õunad neljaks ja iga neljandik u 5 mm paksuseks viiluks. Punased sõstrad või pohlad võivad olla külmutatud. Soovi korral kasuta kaunistamiseks 1 dl aprikoosimoosi. Eelkuumuta ahi 160 kraadini. Sega vesi ja suhkur ning kuumuta kaanega kastrulis keemiseni. Keeda 5 minutit ning eemalda seejärel kaas ja lase segul 10–12 minut keeda. Saad tumedamat värvi karamellikastme. Määri mittelahtikäiv u 24–26 cm suurune koogi- või keeksivorm margariiniga ning vala karamell vormi põhjale. Lao õunaviilud karamellile, nii et ümar serv jääb karamelli poole ja viilud on veidi üksteise peal. Vahusta margariin, suhkur ja vanillsuhkur. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Iga muna lisamise järel peab tainas olema ühtlane ja kohev . Sõelu kuivained omavahel ning vähenda mikseri kiirus miinimumini. Lisa pool jahusegust tainale. Seejärel lisa pett ja ülejäänud jahu. Sega ühtlaseks tainaks ning tõsta see lusikaga ettevaatlikult õuntele. Määri ühtlaselt laiali ja tõsta kook u 40–50 minutiks küpsema. Võta kook ahjust välja ning “lõika” noaga koogi servad vormi küljest lahti. Aseta vormi peale suurem taldrik või muu alus ja keera ettevaatlikult vorm koos taldrikuga ümber. Jäta kook koos vormiga taldrikule seisma. Nii vajuvad küpseõunad ja karamell koogile katteks peale. Umbes 5 minuti pärast eemalda ettevaatlikult vorm. Pintselda soovi korral kooki aprikoosimoosiga. http://www.rama.ee/