Lõunasöögi retseptid

Kartulivorstid 

Epp Mihkels, 31. august 2012, 07:46
KartulivorstidFoto: Jaan Heinmaa
Ahjus krõbedaks küpsetatud kartulivorstid on imehead. Maitsele annab jumet soolapeekon, mis oma soolasuse ja koduse hõnguga teeb vorstidega imet – just nagu maavanaema tehtud. Nii et seadke sammud turule seasoolte ja soolapeki järele ning ärge majoraaniga samuti koonerdage. Kartuleid valides pea meeles, et vorstidele sobivad tärkliserikkad muredad kartulid.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 kg Kartul (kooritud)
250 g Soolapeekon (toores)
1 - 2 tk Sibul
2 küünt Küüslauk
Must pipar
Sool (vajadusel)
3 - 4 spl Majoraan (kuivatatud)
2 meetrit Seasool

Valmistamine
Haki soolapeekon, sibul ja küüslauk võimalikult peeneks. Võid ka kõik köögikombainiga ühtlaseks suristada. Riivi kartul jämeda riiviga ja lisa sellele peekonisegu. Maitsesta purustatud pipra ja majoraaniga. Kui soolapeekon on eelnevalt leotatud, siis võid vajadusel lisada ka veidi soola. Täida sooled kartulimassiga, kuid mitte väga tihkelt, sest keetmisel kartul paisub, sool aga tõmbub kokku ja siis võivad vorstid paisumisruumi puudusel lõhki minna. Vorstijupid võiksid olla 20–30 cm pikkused, otsad seo kokku.Lase vesi suuremas potis keema, maitsesta soolaga ja keeda vorste tasasel tulel umbes kolmveerand tundi. Riisu pinnale tekkiv vaht. Valmis vorstid tõsta tahenema ja prae või grilli siis kuldpruuniks.