Küpsetised

Jaanipärg ehk kohupiimakringel 

Eva Palu, 18. juuni 2012, 05:58
JaanipärgFoto: Eva Palu
Eestlased on ikka kohupiima armastanud. Siin meelitame külalised kohale ühe mahlase täidisega kringliga ja kaunis, eestimaiselt suvises kuues.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
450 g Nisujahu
0.5 dl Suhkur
0.5 tl Sool
6 g Kuivpärm
2.5 dl Piim
1 tk Muna
50 g Või
MÄÄRIMISEKS
1 tk Muna
TÄIDIS
400 g Kohupiim (maitsestamata, torus)
1 dl Suhkur
200 g Või
6 spl Vanillikastmepulber Ekströms
KATE
150 g Tume šokolaad
1 dl Rõõsk koor 35%-line
KAUNISTAMISEKS
Söödavad lilleõied
Pärlsuhkur
Piparmünt

Valmistamine
1. Valmista pärmitainas. Sega jahu suhkru, soola ja pärmiga. Kuumuta piim 40 kraadini ja sega vedelik kuivainete sisse. Kui segu on segunemas, lisa lahtiklopitud muna ja sõtku tainast korralikult (umbes 5-7 minutit). Lisa toasoe või ja sõtku mõned minutid edasi. Kui tainas lööb käte ja kausi küljest lahti, raputa peale jahu, kata taigen rätikuga ja pane sooja kohta kerkima (tunnikeseks).2. Valmista täidis. Sega kohupiim suhkru ja vaniljekastmepulbriga. Kui segu on segunenud, lisa sulatatud ja pisut jahtunud või, sega ühtlaseks.3. Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ristküliku kujuliseks. Määri võimalikult ühtlaselt peale täidis. Lõika tainaristkülik kolmeks piklikuks ribaks. Tee need käte abiga torudeks nii, et täidis oleks pärmitaigna sisse peidetud. Venita saadud torusid õige pisut pikemaks ja hakka neid keskelt palmikusse punuma - alguses ühelt poolt ja siis teiselt poolt. Tõsta saadud palmikuriba rõngakujuliseks ning palmitse ka otsad omavahel kokku.4. Tõsta kringel ahjuplaadile ja jäta veel 20 minutiks sooja kohta kerkima. Pane ahi 200 kraadile soojenema. Määri kringel pealt lahtiklopitud munaga. Tõsta kringel ahju, alanda kuumust 190 kraadile ja küpseta kringlit 20 minutit kuniks see on alt ja pealt pruun.5. Jäta jahtuma. Valmista kate. Kuumuta koor ja sega hakitud šokolaadiga. Sega, kuniks šokolaad on sulanud ja kreem ühtlane. Määri jahtunud kringli peale ja kaunista söödavate lilleõite, pärlsuhkru ja piparmündiga.Kogus 12-14 tükki.IDEE:Jaanipäevaks sobivad hästi rukkilille õied, aga ilusad on ka saialill, ristikhein, kummel, pärnaõis, monarda jne.