Prantsuspärane riisikookFoto: Eva Palu
Prantsuse köök
25. jaanuar 2012, 15:03

Prantsuspärane riisikook ehk Gateaux de Riz

Prantsuse köögiklassikasse kuuluv mõnus vormikook riisist. Kook maitseb hästi nii kuumalt kui külmalt.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min
+ jahutamiseks 20 minutit

Koostisosad
300 g Pudruriis
Piim
2 spl Suhkur
3 tk Muna
100 g Suhkur
SUHKRUSIIRUP
60 g Pruun suhkur
2 spl Vesi

Valmistamine
1. Valmista kreemine riisipuder vastavalt riisipakil olevale juhisele. Poole vedeliku ulatuses kasuta piima ja lisa pudrule 2 spl suhkurt. Jahuta saadud puder.2. Klopi jahtunud riisipudru hulka munad ja suhkur. Määri ümmargune keeksivorm võiga ja aseta 5 minutiks külmkappi. Võta külmikust ja määri veelkord võiga. Kahekordne määrimine on vajalik selleks, et kook pärast vormist kenasti välja tuleks. Kasuta mittelahtikäivat või äärega vormi, vastasel juhul hakkab suhkrusiirup ahju põhjale tilkuma.3. Pane pruun suhkur ja vesi paksupõhjalisse potti, kuumuta keemiseni. Lase segul 10 minutit madalal kuumusel podiseda, segu pidevalt segades. Ettevaatust, segu on tulikuum! Kalla kuum suhkrusiirup vormi põhja ja veereta vormi nii, et siirup ühtlaselt vormi põhjas oleks. Lase sel 5 minutit seista ja taheneda. Kui suhkrusiirup on tahenenud, kalla vormi riisisegu ja küpseta kooki 35 minutit 180-kraadises ahjus.4. Ahjust võttes lase koogil ca 20 minutit seista ja kummuta seejärel serveerimisnõule. Kui soovid, serveeri ekstra siirupikastmega – valmista see sarnaselt ülal olevale õpetusele ja kalla siirup lihtsalt koogile. Ka fotol olev kook on ekstra siirupiga üle kallatud. Suvel serveeri kooki koos marjakastme või värskete marjadega.IDEE: ühe suure koogi asemel võid küpsetada ka väikseid vormikoogikesi ja need kaunistada eraldi maasikaviilude ja riivitud apelsinikoortega.