Küpsetised

Tagurpidikook rabarberiga 

Angeelika Kang, 16. mai 2011, 05:29
Tagurpidi rabarberikookFoto: Jaan Heinmaa
See rabarberikook valmistatakse samamoodi nagu prantslastest õdede Tatinide kuulus ümberpööratud õunakook tarte Tatin. Kõige mugavam on seda kooki valmistada spetsiaalses vormis, mis sobib nii pliidil kuumutamiseks kui ahjus küpsetamiseks. Kui sul sellist vormi pole, kasuta tavalist panni ja keraamilist koogivormi. Serveeri kooki pisut jahtunult koos vanillijäätise või -kastmega.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
3 dl Nisujahu
1 dl Suhkur
125 g Või
1 tk Munakollane
2 spl Vesi (külm)
TÄIDIS
75 g Või
2.5 dl Suhkur
600 g Rabarber
2 spl Kaneel
MÄÄRIMISEKS
1 tk Munavalge
SERVEERIMISEKS
Vanillijäätis

Valmistamine
Haki jahu, suhkur ja kuubikuteks lõigatud külm või segamini. Lisa munakollane ja vesi, sega tainaks. Keera kilesse ja pane täidise valmistamise ajaks külma. Lõika rabarberid 2 cm pikkusteks juppideks, kuumuta koos või ja suhkruga tarte Tatin’i vormis, kuni või ja suhkur on sulanud. Maitsesta kaneeliga. Kui sul spetsiaalset vormi pole, võid kasutada panni. Pannilt vala rabarberid 24 cm läbimõõduga keraamilisse koogivormi. Rulli tainas ümmarguseks, koogivormist 4–6 cm suurema läbimõõduga tükiks. Tõsta tainarulli abil rabarberite peale ja vajuta ääred vormi sisse. Torka kahvliga augud sisse, pintselda üle munavalgega ja küpseta 225kraadises ahjus 30 minutit. Lase koogil vormis pool tundi jahtuda. Kummuta serveerimisalusele ja lõika tükkideks.