Rukkileib mustade ploomidegaFoto: Jaan Heinmaa Retsepti teostus: Raili Mikk
Hommikusöögi retseptid
4. aprill 2011, 10:39

Rukkileib mustade ploomidega

Rukkileib mustade ploomidega.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
2 spl Leivajuuretis
5 dl Vesi (käesoe)
2 tl Sool
1 dl Tume siirup
2 peotäit Seemned (erinevaid)
10 tk Must ploom
12 dl Rukkijahu

Valmistamine
1. Pane juuretis veega kaussi ja lisa nii palju vähehaaval rukkijahu, et tulemus oleks hapukooretaoline. Kata kauss käterätikuga ja jäta umbes ööpäevaks sooja kohta seisma. Kui segu on käärinud, pane väike kogus järgmise leivateo juuretiseks kõrvale. 2. Lisa leivasegule 2 tl soola, 1 dl suhkrut või siirupit ning pähklid ja hakitud ploomid. Lõpuks lisa rukkijahu, kuni tainas hakkab kausi küljest veidike lahti tulema (jahu kulub 12-13 dl). Kalla tainas piklikusse, võiga määritud keeksivormi, silu pealt märja käega, puista üle jahuga ja jäta sooja kohta päevaks või ööks kerkima. 3. Kuumuta ahi 250 kraadini ja tõsta leib ahju keskossa. 20 minutiga peaks tekkima krõbe koor. Keera kuumust nüüd vähemaks ja küpseta veel 30 minutit. Kui leib kipub liialt pruunistuma, kata vorm fooliumiga. Võta leib ahjust ja jäta 10 minutiks tahenema, seejärel eemalda vormist, määri kõik küljed võiga kokku ja keera rätikusse järelküpsema.