Pajaroog beluuga läätsedest ja portabello seentestFoto: Kristjan Lepp
Kiudainerikkad toidud
10. märts 2011, 10:09

Pajaroog beluuga läätsedest ja portabello seentest

Porgandi- ja apelsinimahl, mesi ning palsamiäädikas annavad sellele seenepajale tõeliselt eksootilise, tsitruselise maitse, mis mõnele sööjale võib tunduda veidi magus. Harjumuspärasema buketi saamiseks pole vaja neid komponente lisada, porgandimahla asemel võib panna kas puljongit või vett, pajapõhjale võib lisada küüslauku ning leent maitsestada peterselliga.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
120 g Lääts (beluuga ehk must lääts)
1 tk Apelsin (väiksem)
6 tk Kuivatatud tomat
4 tk Portabella (või pruune šaminjone 8 tk)
120 g Šampinjonid (valged)
2 tk Šalottsibul
200 g Porgand
1 tk Tšilli (väiksem, punane sort)
7 spl Oliiviõli
1 tl Mesi
2 spl Palsamiäädikas
7 dl Puljong (köögivilja)
4 dl Porgandimahl
Sool ja pipar
Rukola
Juust (küpsem sort)

Valmistamine
1.Pese läätsed hoolikalt voolava vee all ja pane külma veega keema. Keeda 25–30 minutit, kurna ja tõsta kõrvale. Pese apelsin, lõika pooleks ja pressi välja 0,5 dl mahla. Tükelda tomatid. Puhasta seened ja poolita valged šampinjonid. Lõika porgandid ratasteks ja sibulad väikesteks kuubikuteks. Poolita tšillikaun, eemalda seemned ja haki kaun peeneks.
2.Kuumuta suure poti põhjas 5 sl õli ja pane selle sisse portabellod, kübar allpool. Prae tugeval kuumusel 3 minutit ja võta potist välja. Lisa ülejäänud õli, sibul, porgand ja tšilli. Paari minuti pärast pane potti ka mesi ja äädikas ning sega. Lisa puljong, apelsini- ja porgandimahl ning lase tasasel tulel 5 minutit podiseda. Lisa poolitatud šampinjonid, läätsed ja tükeldatud tomat. Maitse leent ja lisa vajadusel pipart-soola. Keeda tasasel tulel 10–15 minutit. Serveerimisel aseta roale mõned rukolavarred ja juustulaastud.