Lõunasöögi retseptid

Ahjukotletid 

Anni Arro, 24. jaanuar 2011 06:50
AhjukotletidFoto: Sandra Urvak, Johannes Arro
Kotletid tahavad nn taina kloppimist ja lisaks pannil pruunistamisele ka ahjus üleküpsetamist. Siis saab kotletist õige kotleti.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
500 g Lambaliha (hakkliha)
500 g Hakkliha (kodune)
60 g Puravik (kuivatatud)
1 tl Pune (kuivatatud)
3 tk Küüslauk (küüs)
1 tk Sibul
1 tk Muna
5 viilu Sepik (või sai)
0.5 klaasi Piim
Sool ja must pipar
Jahu (paneerimiseks)
AHJUPOTI LISANDID
2 tk Pastinaak
1 klaas Valge vein (kuiv)
2 oksa Rosmariin
4 tk Küüslauk (küüs)
Sool
Oliiviõli

Valmistamine
Esiteks koori ja viiluta pastinaagid ning aseta kaanega ahjupotti. Lisa pressitud küüslauk, paar rosmariinioksa, soola ja oliiviõli. Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta pastinaagid ilma kaaneta poolpehmeks. See võtab umbes 30 minutit. Leota seeni pool tundi vees, siis pigista vesi välja ja haki. Sega kokku hakklihad, hakitud küüslauk ja sibul, muna, pune ja seened. Leota sepik piimas pehmeks ja murenda sepik segu hulka. Klopi ja sega tainast, kuni vedelik on lihasegusse imendunud. Maitsesta soola ja pipraga ning jäta 10 minutiks tõmbama. Vormi hakklihast väikesed kotletid, veereta jahust läbi ja pruunista pannil ühtlaselt kuldseks. Kui pastinaagid on selle aja peale valmis, võid kotletid kohe pastinaakide peale asetada. Kui kõik kotletid on praetud ja ahjupotti asetatud, vala peale vein ja pane potile kaas peale. Keera ahju kuumus 170 kraadi peale ja küpseta kotlette umbes 30 minutit. Kui soovid pisut pruunimaid kotlette, siis küpseta rooga viimased 5 minutit ilma kaaneta. Need kotletid on võrratult mahlased ja mõnusalt”puravikulised”. Kartulipudruga süües täitsa taevalikud!