Paneeritud merikeeleribad (goujons) tillimajoneesiga
Kalatoitude retseptid
28. aprill 2009, 09:01

Paneeritud merikeeleribad (goujons) tillimajoneesiga

Praetud paneeritud kala on kahe viimase aastakümne jooksul ebapopulaarseks muutunud, kuigi sellest on raske aru saada. Krõmpsuv riivsaiaümbris peitmas hõrku ja pehmet valget kalaliha – see on ju kalapulga kõrgem pilotaaž.

Kogus: kahele

Koostisosad
2 tk merikeelefilee (või muu valge kala)
125 ml Maisitärklis
sool, must pipar
100 g Riivsai
2 tk muna
2.5 dl Maapähkliõli või viinamarjaseemneõli
TILLIMAJONEES
200 g majonees
väike kimp tilli
1 tl laimimahl

Valmistamine
Tavaliselt käib selle juurde ka tartarkaste, aga mina eelistan tillimajoneesi marineeritud kurgikestega. Neid ribasid võib pakkuda imekiirelt valmiva eelroana külalistele või valmistada argiõhtusöögiks kahele. Aga see nõuab varasemat ettevalmistamist. Ma ise teen tavaliselt terve hunniku valmis ja siis panen sügavkülma. Kui ma ei tea, mida õhtusöögiks teha, kuumutan lihtsalt pannil veidi õli ja praen neid ribasid. Selleks kõigeks kulub vaid silmapilk. Eelistan neid praadida mitme täie kaupa väikses kastrulis, selle asemel et valada praepann õliga üle ja üritada kõik korraga ära praadida. Kui leiad jaapanipärast panko riivsaia, siis osta seda, sest sellest saab väga õhulise ja samas krõbeda paneeringu.
Valmistamine: Lõika kalafileed pikkupidi pooleks ja siis lõika igast fileepoolest diagonaalselt umbes 4 pikka riba. Nii saab kummastki fileest 8 riba. Pane maisitärklis madalasse kaussi ning maitsesta soola ja pipraga. Pane tavaline või panko riivsai teise madalasse kaussi ning löö munad kolmandas kausis lahti. Pista iga riba kõigepealt maitsestatud maisitärklisse, nii et see saaks korralikult kaetud, siis lahtilöödud muna sisse ja lõpuks riivsaia sisse. Pane ribad natukeseks ajaks jahutusrestile jahtuma ja kuumuta õli. (Ka võid kalaribad panna kihiti küpsetuspaberile sätituna õhukindlasse nõusse ja seejärel sügavkülma pista.) Prae ribasid umbes 2 minutit või kuni need on muutunud krõbedaks ja kuldseks. Tõsta praetud ribad kõigepealt köögipaberi peale, et eemaldada liigne õli.
Tillimajonees: Pane majonees kaussi, haki till peeneks ja lisa majoneesile. Sega juurde veidi laimimahla ja maitse, kas on vaja veel lisada. Serveeri praetud kalaribadega.